Nyheder

Nu vil Catalonien også stemme om løsrivelse

Op mod en halv million catalanere stod den 11. september sammen i gaderne i Barcelona for at vise deres ønske om løsrivelse fra Spanien. Scanpix

Ja eller nej. På torsdag afgøres det ved en folkeafstemning, om Skotland fortsat skal være en del af Storbritannien eller ej. Den folkeafstemning er den spanske region Catalonien nu blevet inspireret af. Regionen, der har Barcelona som hovedstad, indleder derfor den næste fase i forsøget på at blive løsrevet fra Spanien. 

De første spadestik er allerede blevet taget i håbet om at få tilladelse til at holde en folkeafstemning om uafhængighed i Catalonien den 9. november i år. Det skriver theguardian.com

- Det vil betyde, at Spanien kan begrave 'det gamle Spanien' og genopdage sig selv som et land skabt af flere nationer, siger den catalanske regions præsident Artur Mas og fortsætter:

- Spanien vil genopstå som et land med et imponerende demokratisk niveau, tolerance og som et land, der er i stand til at lytte og løse det som mere end noget andet er et demokratisk problem.

Artur Mas har også tidligere opfordret til, at der den 9. november skal afholdes folkeafstemning om selvstændighed, men den spanske regeringschef Mariano Rajoy har erklæret, at en folkeafstemning er i strid med den spanske forfatning.

Men at skotterne på torsdag går til stemmeurnerne for at stemme om deres egen løsrivelse fra Storbritannien har givet catalanerne fornyet håb. 

- Den spanske regering siger, at sådan en afstemning er ulovlig. Derfor er vores løsning at gøre den lovlig, siger den catalonske diplomat Albert Royo til theguardian.com.

Det forventes derfor, at de catalanske politikere på fredag - dagen efter den skotske folkeafstemning - vil godkende en lov, der gør en folkeafstemning mulig i regionen. Dog har den spanske regering allerede meldt ud, at de vil udfordre en sådan lov ved deres forfatningsdomstol. 

Den 11. september på Cataloniens nationaldag gik næsten en halv million catalanere sammen i gaderne i Barcelona for at danne et rødt og gult V-tegn for at vise deres ønske om uafhængighed. 

I år er det 300 år siden, Barcelona blev indtaget af spanske styrker efter en langvarig belejring. 

FAKTA: Folkeafstemningen i Skotland

  • 4,3 millioner skotske vælgere skal torsdag 18. september tage stilling til, om Skotland skal være selvstændigt og rive sig løs fra Storbritannien.
  • Selvstændighedsbevægelsen siger, at bliver det et ja, skal løsrivelsen forhandles på plads med Storbritannien, sådan at et frit Skotland kan udråbes den 24. marts 2016.
  • Den britiske regering i London appellerer til skotterne om at stemme nej og blive i Storbritannien, der ellers bliver splittet.
  • Regeringen har lovet skotterne yderligere beføjelser i deres selvstyre, hvis de bliver i Storbritannien.