PET: 25 danskere kæmper for IS i Syrien

PET har offentliggjort tal for, hvor mange danskere der er rejst til Syrien for at kæmpe for islamistiske grupper, blandt andet den berygtede terrorgruppe Islamisk Stat, der har halshugget flere gidsler.

25 danskere vurderes at deltage aktivt i borgerkrigen i Syrien, viser en ny rapport som PET har offentliggjort. Det skriver Berlingske lørdag.

Tidligere på måneden sagde formand for udenrigspolitisk nævn, Mette Gjerskov (S), ellers, at ’alt tyder på, at der ikke er udrejst danskere til Syrien siden januar måned’.

Danskere der rejser til udlandet for at kæmpe, blandt andet for islamistiske grupper, fylder i øjeblikket meget i det politiske landskab, og der er da også stor debat om emnet. Således mener flere partier, at man bør tage statsborgerskabet fra de mennesker, der rejser til et andet land og kæmper for islamistiske grupper.

Regeringen er klar til at kigge på de forskellige forslag fra mange af de liberale partier som Venstre og Liberal Alliance, der hidtil har været de hårdeste i retorikken angående passende sanktioner mod danskere i krig for islamistiske formål.

Politisk redaktør på Kristeligt Dagblad, Henrik Hoffmann-Hansen, mener, at det er en intern konkurrence mellem partierne, der alle vil vise hårdhed overfor islamisterne. Men det er langt fra kun hårdhed, der skal til, siger han:

- Det er svært at komme med et forslag, der virker. Problemet er, at det er ekstremt let at komme til disse områder. Man kan jo nærmest køre dertil i bil, så det er svært at forhindre at folk tager dertil, hvis de virkelig vil, siger Henrik Hoffmann-Hansen.

- Politisk kan man ikke bare komme med et lovforslag, hvor man siger ’nu stopper vi det’ og så virker det. Noget af det, man kan kigge på, er enten pas eller opholdstilladelse, for det kan man skrue på, siger den politiske redaktør med henvisning til, at regeringen har mulighed for at ændre på disse vilkår.

Henrik Hoffmann-Hansen mener desuden, at regeringen er blevet presset til at fremlægge deres forslag tidligere, end de havde ønsket det, da Venstre var hurtigere til at komme med et forslag.

Du kan se hele klippet fra TV 2 News øverst i artiklen.   

Syrien vil gøre fælles front med Vesten mod IS

Den syriske regering er parat til at samarbejde såvel regionalt som internationalt i kampen mod den islamistiske oprørsgruppe Islamisk Stat (IS).

Syrien er også åben for et samarbejde med USA og Storbritannien.

- De er velkommen, siger den syriske udenrigsminister, Walid al-Moualem, på et pressemøde, der blev transmitteret på syrisk stats-tv.

Her fordømte udenrigsministeren også drabet på den amerikanske journalist James Foley, der blev henrettet af IS.

USA, der udfører luftangreb mod IS i Irak, har sagt, at man overvejer også at udføre luftangreb i syrisk territorium. Syrien er ikke afvisende over for ideen, men det skal koordineres med den syriske regering først.

(Ritzau)