Nyheder

Danske muslimer demonstrerer mod Islamisk Stat

Mindst 500 danske muslimer rammer lørdag gader og stræder i Aarhus og København, når de demonstrerer mod Islamisk Stat. I Aarhus starter demonstrationen klokken 14, fortæller Mohammad Sabah Ahmad til TV 2 NEWS.

Demonstranterne ønsker på det kraftigste at distancere sig fra terrororganisationen IS, der halshugger og myrder sig frem mod ønsket om et islamisk kalifat i Irak og Syrien.

Arrangøren af demonstrationen, Mohammad Sabah Ahmad, siger til TV 2 NEWS, at det er ’en pligt for muslimer at stå sammen mod terrorisme’. Samtidig siger han, at der er mange, der afstår helt fra at deltage, da de er bange for repressalier fra de radikaliserede islamiske miljøer i Danmark.

Mohammad Sabah Ahmed fortæller dog, at han ikke har modtaget nogen trusler mod demonstrationen og dens deltagere:

- Der er ikke kommet deciderede trusler mod demonstrationen. Men jeg er blevet kontaktet af folk, der ikke tør vise deres støtte offentligt og dermed holder sig fra at trykke på ’deltager’-knappen på facebook, da de ikke vil reklamere med, at de deltager. De frygter for, at IS-støtter vil se det, siger han.

Selvom demonstrationen kan blive genstand for uroligheder, er demonstrationen vigtig, forklarer Mohammad Sabah Ahmed.

- Islamisk Stat tager patent på Islam. Det vil vi ikke finde os is. De tager patent på en fredelig religion, de tager patent på Islams symboler. Selv det sorte flag, de bruger, tager de patent på. Flager har intet med vold at gøre, siger demonstrationens arrangør, der kalder emnet ’meget følsomt for mange mennesker’.  

Der kan da være god grund til, at nogle muslimer holder sig væk. Ifølge Politiken blev tre mænd overfaldet ved en moske i København for bare tre uger siden. Overfaldet skyldes angiveligt, at de tog afstand fra Islamisk Stat og deres metoder.

Det får dog ikke Mohammad Sabah Ahmad til at frygte for demonstrationens udfald.

- Islamisk Stat opfører sig som landevejsrøvere. De myrder, truer og plyndrer. Flere organisationer tager nu afstand, og det er kun godt, siger Mohammad Sabah Ahmad. 

Herunder kan du se TV 2's Rasmus Tantholdt forklare, hvem Islamisk Stat er.

Det ved vi om danske kæmpere i IS

PET vil ikke oplyse, hvor mange danskere, der kæmper i IRAK, men PET vil gerne oplyse, hvor mange danskere der kæmper i Syrien.

Center for Terroranalyse (CTA), som hører under PET, vurderer i deres seneste analyse om Syrien:

- Antallet af udrejste fra Danmark til Syrien overstiger 100, mindst 15 af de udrejste er blevet dræbt.

- Hovedparten kæmper sammen med militante islamistiske grupper i Syrien, men nogle rejser videre til Irak for at kæmpe sammen med IS.

- Et betydeligt antal personer udrejst fra Danmark til Syrien har opnået konkrete, militære færdigheder, som vil kunne anvendes til at gennemføre terrorangreb i Danmark.

- IS' fremgang i Irak, kombineret med en intensiveret og brutal propaganda, kan øge antallet af danske militante islamister, der udrejser for at kæmpe.

- Det kan samtidig have en yderligere radikaliserende effekt på unge, der allerede befinder sig i militant islamistiske miljøer i Danmark.

- CTA vurderer, at dette kan være med til at øge terrortruslen mod Danmark.  

- CTA vurderer, at øget opbakning til IS kan føre til en forøget terrortrussel mod bløde, ubeskyttede mål i Danmark.

Kilde: Center For Terroranalyse