Nyheder

Catalanere: Hvorfor må vi ikke stemme ligesom skotterne?

Op mod en million catalanere ventes i dag på gaden i Barcelona for at fejre regionens nationaldag.

Men dagen er præget af  frustrationer, fortæller TV 2s reporter i Spanien, Jeppe Krogager, der har været på gaden for at tale med catalanerne.

Om en uge får skotterne liv til at stemme om uafhængighed fra Storbritannien. Men det har den spanske regering forbudt catalanerne at gøre.

- Det er simpelthen absurd, fortæller Ricard Mercadé, der bor tæt på Barcelona, og ryster på hovedet.

Han er vred over, at han ikke kan få lov til at stemme om Cataloniens forhold tilhørsforhold til Spanien. Ligesom skotterne vil han have lov til selv at bestemme, hvor han hører til.

- Hvad er regeringen bange for? Der er da ikke noget farligt ved en afstemning, fortæller han til TV 2.

Ricard Mercadé kommer fra landsbyen Cabrils en times kørsel fra Barcelona. Og ligesom mange andre catalanere er han taget ind til Barcelona for at fejre nationaldagen.

Det er en festdag, men rundt i menneskehavet - over en million catalanere ventes at deltage - går snakken om skotternes folkeafstemning, som er lige præcis det samme som et flertal af catalanerne ønsker. Og ønsket er blevet hørt af den lokale regering i Barcelona.

Regionens præsident Artur Mas har lovet at gennemføre en uafhængighedsafstemning den 9. november, men den spanske regering har sagt nej.

- Hvordan kan man i 2014 nægte en befolkning ret til at gennemføre en helt demokratisk afstemning? Jeg forstår det ikke, siger Ricard Mercadé.