Vestagers første kamp: Gigantsag mod Google

Over artiklen kan du høre EU-kommissionens pressechef i Danmark, Jens Ring, fortælle om Vestagers post.

30 milliarder kroner i bøde. Det er det beløb, Google risikerer at skulle betale for at have overtrådt EU's konkurrencelovgivning - hvis ikke det amerikanske selskab kan enes med den nye konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Sagen drejer sig om, at Google angiveligt udnytter sin position på søgemaskine-markedet til at styre brugerne ind på Googles egne ydelser - uden at konkurrenterne får lov at være med.

Bliver sagen ikke løst, kan EU idømme Google bøder på op til en tiendedel af søgegigantens globale omsætning. Og derfor kan det altså koste op til 30 milliarder.

Konkurrencekommissærer har tidligere givet it-giganter sved på panden. Microsoft har tidligere modtaget bøder på 11 milliarder kroner for at udnytte Windows til at tvinge brugerne til at bruge deres andre ydelser.

Sagen mod Google er begyndt af Vestagers forgænger, spanske Joaquin Almunia, og egentlig var sagen også afsluttet i hans periode. Men et stort antal har klaget over, at Google slap så nemt - og derfor er sagen genåbnet.

- Visse klagere har introduceret nye argumenter, ny data, nye overvejelser. Vi bliver nu nødt til at analysere dette og se, om vi kan finde løsninger, om Google kan finde løsninger, til problemerne, sagde Almunia tidligere på sommeren.

Det anses dog for umuligt for ham selv at nå at gøre dette arbejde færdigt, før hans stol bliver overtaget af Margrethe Vestager.

Og dermed kan den danske kommissær begynde sit arbejde i EU med en sag mod en af verdens største it-giganter.