Nyt knæ? Vi printer dig lige et nyt

Et nyt knæ, en hofte eller en ny ryghvirvel - kropslige reservedele kan i fremtiden blive lavet på en 3D-printer. I Kina har et lægehold formået at e

Et nyt knæ, en hofte eller en ny ryghvirvel - kropslige reservedele kan i fremtiden blive lavet på en 3D-printer.

I Kina har et lægehold formået at erstatte et kræftramt område af ryggen på en 12-årig dreng med printede ryghvirvler af plastik og titanium – og den teknologi kan snart være på vej til Danmark.

Herhjemme har forskere fra Aarhus Universitetshospital succesfuldt opereret en gris’ knæ, og indopererede implantaterne i hvert knæ – plantanterne var ligesom i Kina lavet på en af de såkaldte 3D-printere.

Grisene er første skridt på vejen mod at få teknologien ind i mennesker ligesom man ser det i blandt andet Kina – og faktisk er de implantater, som sidder i grisene af så høj standart, at de ville kunne indopereres i mennesker, hvis man gav tilladelse til det, fortæller Martin Lind, Professor ved Aarhus Universitetshospital.

- Selvfølgelig skal man have tilladelse fra alle de instanser, der kan og skal give go til sådan nogle ting, men der er ikke noget til hinder for, at man kunne lave noget tilsvarende i Danmark (Som det man har set i Kina, red.)

Faktisk er teknologien i Danmark så fremskreden, at man nu også kigger på muligheden for at få de 3D-printede implantater til at gro sammen med kroppen, fortæller adjunk ved Ingeniørhøjskolen i Aarhus, Christain Perti til TV 2.

- Målet er, at det ikke bliver en kunstig ting man render rundt med i kroppen. Målet er, at implantaterne bliver en del af ens eget væv, så man ikke skal ind og skifte implantaterne senere i livet.

Mens de 3D printede implantater så godt som er her, så forventes det, at der går omkring ti år før de vævbaserede er klar til brug.