Nyheder

Ekspert om kriminel lavalder: Vi skal ikke dømme ud fra den hårde kerne

Ophæv den kriminelle lavalder og se i stedet på kriminalitetens art. Sådan sagde Troels Gamst mandag til TV 2 News. Han har en fortid som både pædagog og leder af bosteder for kriminelle unge.

Udmeldingen kommer i kølvandet på en historie om en 15-årig pige, der blev anbragt på institutionen MultifunC, hvor hun kunne komme og gå, som hun ville, på trods af, at hun stod bag flere voldelige overfald og røverier mod piger i lokalområdet. Efter anbringelsen overfaldt hun senere Naser Khaders 14-årige datter.

Andreas Behrendt Lau er Cand.pæd., og han mener, at en ophævelse af den kriminelle lavalder er den forkerte vej at gå.

- Ideen om at ophæve den kriminelle lavalder virker meget kortsigtet, da adskillige studier har vist en direkte forbindelse mellem en tidlig forebyggende indsats og den positive effekt, det har på unge, der anses for at være i farezonen, siger han til tv2.dk.

Troels Gamst mener ikke, at der skal forskelsbehandles efter alder, hvis en 13-årig begår et drab - men lovgivningen skal ikke strikkes sammen efter den hårde kerne af unge forbrydere, siger Andreas Behrendt Lau.

- I flere kommuner har man haft stor succes med initiativer som for eksempel mentorordninger, hvilket, på de lange bane, har en meget lavere økonomisk og personlig bekostelighed. Både for kommunerne og for den unge og dennes familie

Når de unge begår alvorlig kriminalitet, burde advarselslamperne oftest blinke i institutionerne, og en plet på straffeattesten vil kun gøre det værre for de unge, siger Andreas Behrendt Lau.

- Da muligheden for at starte på for eksempel en uddannelse bliver stærkt begrænset hvis den unge først har fået en sanktion indenfor straframmen, vil den unge blive yderligere vanskelligt stillet i forhold til arbejdsmarkedet.

Han så gerne, at kommunerne brugte flere ressourcer på efteruddannelse til pædagoger og socialarbejdere, udvidet SSP samarbejde og supervision af forældregrupper.