Nyheder

Tusinder af danskere smittet med svine-MRSA uden at vide det

Mange tusinde danskere er smittet med den farlige svine-MRSA uden at vide det. Det skriver Politiken mandag.

Mellem 6000 og 12.000 danskere aner ikke, at de går rundt og er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398.

Det viser beregninger fra to førende forskere, der fortæller, at det er sikkert, at flere danskere vil dø som følge af smitten.

- Det luskede ved bakterien er, at man sagtens kan være bærer af den uden at have den fjerneste idé om det. Hvis man ellers er sund og rask, har man ingen symptomer, men kan smitte andre, som er mere svagelige. De kan blive alvorligt syge og i værste fald dø, siger professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos til Politiken.

Han har lavet beregningerne sammen med lederen af MRSA Videncenter i Region Hovedstaden, Henrik West, på baggrund af tal fra Statens Seruminstitut.

I sidste uge kom det frem, at 105 danskere alene i juli fik konstateret smitte med svine-MRSA.

Det er det højeste antal nogensinde på en måned, viser tal fra Statens Seruminstitut.

MRSA har indtil videre kostet 4 menneskeliv herhjemme.

I alle tilfælde er der tale om mennesker, der i forvejen var svækket af anden sygdom, men som ikke havde haft nogen kontakt med svin.

Forskerne bag den nye undersøgelse kritiserer Fødevarestyrelsen og Sundhedstyrelsen for at have svigtet massivt i sagen om svine-MRSA, og mener at staten har negligeret problemet.

De to forskere mener, at der bør sættes mere intensivt ind i svinestaldene, og de mener ikke, at fødevareminister Dan Jørgensens (S) fempunktsplan for bekæmpelse af svine-MRSA er god nok.

Fødevareministren afviser i en mail til Politiken, at Fødevarestyrelsen negligerer problemet, men han erkender, at fempunktsplanen kan vise sig utilstrækkelig, og at han er klar til at gøre ”det nødvendige”.

Også Sundhedsstyrelsen afviser overfor avisen, at man skulle have nedprioriteret svine-MRSA.

Hvad er Svine-MRSA?

Svine-MRSA er en stafylokok-bakterie, der kan smitte fra svin til mennesker. Landmænd og andre med tæt kontakt til dyrene er derfor særligt udsatte. Men smitten kan også sprede sig fra menneske til menneske, og breder sig blandt mennesker, der ikke har været i kontakt med svin.

Bakterien er farlig, fordi den er resistent overfor antibiotika, og derfor er vanskelig at behandle. Smittede kan udvikle infektioner i huden, typisk som bylder.  I sjældnere tilfælde er der tale om hjerteklap-betændelse og blodforgiftning.

Mange smittede er ”raske smittebærere” og kan have bakterien på huden eller i næsen, uden at have tegn på infektion.

Bakterien har efter alt at dømme oprindeligt været en ”menneske-bakterie”, som kunne behandles med antibiotika som penicillin. Den er så gået over i svin, hvor den er blevet resistent overfor antibiotika, og så tilbage til mennesker i en ny form, der er vanskeligere at behandle.