Nyheder

Basso og Riis' tvivlsomme fortid

(Kommentar) Bjarne Riis har oplevet og overlevet rigtigt mange kriser i sin karriere som rytter, sportsdirektør og holdejer. En af de største karrieremæssige kriser blev udløst i 2006 af Ivan Basso. Den italienske Team CSC-kaptajn blev taget i dopingskandalen Operacion Puerto, og han var med til at kaste sporten, holdkammeraterne og Bjarne Riis ud i tovene. Ni år senere bliver Bjarne Riis og Ivan Basso genforenet på Team Tinkoff-Saxo. Det rejser afgørende spørgsmål. Til både Basso og Riis.

Nu skal du høre hvorfor.

Ivan Basso var Bjarne Riis’ helt store håb dengang i 2006. Og Riis tog sig så godt af sit håb og sin investering, at han åbnede sit privatliv, for at give Basso de bedste muligheder for succes. De opbyggede sammen et familiært forhold. Og der var da også bund i Riis’ håb, for Ivan Basso havde vist sig som en af verdens bedste ryttere, og med Lance Armstrong ude af billedet, så var der lagt op til en duel mellem Ivan Basso og Jan Ullrich i Tour de France. Men så brød Operacion Puerto ud dagen før Grand Depart i Strasbourg. Her åbenbarede sig en helt ny historie om Ivan Basso.

Ifølge det spanske politi var Ivan Bassos blod og hans navn fundet hos dopinglægen Eufemiano Fuentes. Basso benægtede og Riis benægtede kendskab. Som tiden gik fandt Basso ud af, at efterforskerne havde beviser, og at hans dæknavn ”Birillo”, som var navnet på hans hund, samt hans blodposer, var blevet fundet i et køleskab i Madrid, hvor Fuentes opererede fra. Basso valgte at indrømme. Eller, han fortalte i hvert fald lidt om sin indblanden. Han indrømmede, at det var hans blod, og at han havde intentioner om at dope sig, men at han ikke gjorde det.

Basso blev fyret. Det var dog ikke med Bjarne Riis’ gode vilje, men presset fra baglandet var så stort, at han ikke havde anden mulighed. Riis nægtede, at han kendte noget som helst til Bassos planer. Her skiltes Bassos og Riis’ veje.

I februar 2013 kom Operacion Puerto endeligt i retten i Madrid. Ivan Basso blev indkaldt som vidne, og her forklarede han, hvad hans forhold til Eufemiano Fuentes var. Han forklarede, at han mødte Eufemiano Fuentes første gang på Gran Canaria i 2001, hvor Basso var på træningslejr. I 2005 tog han selv kontakt til Eufemiano Fuentes, og de blev enige om et dopingprogram. Alt sammen foregik det uden andres viden. Basso fik første gang taget blod ud i 2005 og det skete yderligere tre gange. Italieneren vandt i foråret 2006 Giro d'Italia helt suverænt, men han påstår, at det skete på helt ren vis. Ingen doping. Blodposerne var derimod tiltænkt at skulle bruges under Tour de France 2006, hvor han ville vinde den gule trøje. Det kom aldrig til at ske, og Basso fastholdte, at han aldrig har dopet sig i sin karriere. Basso nåede at betale Eufemiano Fuentes 110.000 kr, og der var aftalt en pris på omkring halv million for hans assistance.

- Det hele var op til mig. Mit hold og min familie vidste ikke, hvad jeg foretog mig, forklarede Ivan Basso i retten.

Det var stort set alt, hvad Basso kunne huske og ønskede at fortælle om sagen. Den italienske avis Gazetta Dello Sport har ellers offentliggjort håndskrevne papirer fra Eufemiano Fuentes, hvor Ivan Bassos navn figurerer i det omfattende dopingsystem allerede i 2003 og 2004. Det kunne Basso ikke huske noget om.

Bassos navn er derudover sværtet til med doping på to andre fronter. Hans søster Elisa Basso blev i 2010 dømt for at være involveret i dopingsalg i fitnesscentre i Italien. Søsteren var også gift med den tidligere cykelrytter Eddy Mazzoleni. Han blev taget for EPO, da han kørte for Astana i 2007 og afsonede karantæne på to år. Tre dopingsager i familien Basso.

Ivan Basso ønsker ikke at lade sig interviewe om sin fortid. Jeg har prøvet flere gange, men han vil kun tale om nutiden og cykelløb. Men han smiler venligt, når han afviser.

Bjarne Riis er endnu mindre meddelsom omkring Ivan Basso og Operacion Puerto. Siden dopingskandalens dom i 2013 har han ikke villet udtale sig omkring dopingbeskyldninger mod ham.

I sin selvbiografi fra 2010 skriver Bjarne Riis, at Bassos dopingsag kom som en stor overraskelse for ham. ”Hvad er nu det her for noget?”, skriver han selv, at han tænkte dengang.

I dag siger Bjarne Riis, at han afventer Anti Doping Danmarks dopingundersøgelse, som er så omfattende, at de samarbejder med dopingagenturer over hele verden. Den efterretning venter vi stadig svar på.

Vi ved dog, at Tyler Hamilton har haft et lignende samarbejde med netop Eufemiano Fuentes som Ivan Basso, og for begges vedkommende skete det, imens de kørte for Bjarne Riis. Der er dog den helt afgørende forskel, at imens Basso ifølge ham selv arbejdede på egen opfordring med Fuentes, så var Bjarne Riis det direkte link til Fuentes i Hamiltons tilfælde. Påstår Hamilton. Hamilton fik telefonnummeret på Fuentes af Riis, og herfra lavede de sammen et omfattende dopingprogram. Riis siger derimod, at han ikke kender Fuentes. Det stemmer ikke helt overens det hele, så der er mindst en af dem, der ikke taler sandt...

Ivan Basso vendte tilbage til cykelsporten efter sin to-årige karantæne og vandt i 2010 Giro d'Italia. Han manglede ikke tilbud på en ny kontrakt, selvom han var dopingsynder i teknisk forstand. Discovery Channel havde endda tegnet kontrakt med ham, imens han gik og ventede på at få sin dom. Bagefter karantænen stod Liquigas klar til at tage imod ham, og det italienske hold har været hans arbejdsplads siden da. Bjarne Riis forsøgte også, at få Ivan Basso tilbage i 2010, men dengang kunne det ikke lade sig gøre.

Prøv at spørge Jörg Jaksche, hvor nemt det var for ham, at komme tilbage til cykelsporten efter hans dopingkarantæne. Han måtte give op. Ingen ville have en stikker. Der kan selvfølgelig være mange store forskelle på Jaksche og Basso, men en afgørende forskel er, at Jaksche valgte at fortælle om alle detaljer og navne i dopingnettet under sporten, da Jaksche røg i dopingfælden. Basso holdt derimod mund og overholdt dermed ”Omertaen”. Tavshedens lov. Den, som Armstrong var bestyrer af, som bød alle i feltet, at de holdt deres fælles dopinghemmelighed for sig selv. Og hvis man blev taget, så tog man skraldet selv. Ingen navne nævnes.

Basso kendte reglerne, spillede efter dem, og derfor kører han i næste sæson for Team Tinkoff-Saxo.

Ivan Basso er trods sin fortid en populær skikkelse. Han er en charmerende fyr. Hans smil får kvinder til at blive fjantede, og hans diplomatiske og venlige optræden gør ham til en afholdt person ikke mindst i hjemlandet Italien. Han siger aldrig noget dårligt om andre, hidser sig ikke op, og laver ingen skandaler. Holder hellere mund og smiler i stedet for. Måske lidt kedeligt, men et forbillede i opførsel som cykelrytter. Han beskrives også som en lidt nærig og grådig mand af aktører i sporten. Der går en historie om, at han for år tilbage spurgte sit hold om et par nye cykelbriller fra deres brillesponsor. Svaret fra sponsoren lød, at Basso havde fået så mange briller, at han havde flere i hjemmet, end sponsoren havde på lager. Basso har penge nok til at ikke at tænke på penge, men han er også typen, der skifter internetudbyder, hvis han kan spare et par håndører.

Et sådant syn kan man sikkert godt forstå i Herning, hvor Bjarne Riis kommer fra. Og nu får Ivan Basso sin sidste store kontrakt som cykelrytter på Tinkoff-Saxo sammen med Bjarne Riis, hvor karrieren tog fart i sin tid.

Det er en spektakulær genforening. I bedste fald er det en historie om tilgivelse og en second chance.

Jeg er sikkert ikke den eneste, som godt kunne tænke mig at få hele historien. Ikke brudstykker hist og her. Hele historien. Fra Basso og Riis. Hvad skete der dengang på Team CSC? Har Riis tilgivet Basso? Hvordan kunne Basso opbygge et dopingprogram udenom Riis, når Riis var så engageret i alt, hvad Basso foretog sig? Vidste Riis virkelig slet ikke noget om Basso dopingprogram? Og hvorfor figurer Bassos navn i Eufemiano Fuentes papirer allerede i 2002 og 2003?