Her overrækker Mary pris til Salman Rushdie

Den verdenskendte britisk-indiske forfatter Salman Rushdie er i disse dage i Odense for at modtage Hans Christian Andersen Litteraturpris.

Den prestigefyldte pris blev uddelt søndag eftermiddag af Kronprinsesse Mary. Det skete i forbindelse med åbningsshowet til årets H. C. Andersen festival. 

Salman Rushdie udgav i 1988 bogen "De Sataniske Vers," der skabte ekstremt meget røre verden over, da mange - især muslimer - anså bogens indhold for blasfemisk. Den nu 67-årige Rushdie levede derfor i skjul i 10 år. På flugt fra en dødsdom i en fatwa fra det iranske præstestyre under Ayatollah Khomeini.  

I dag bor Rushdie i New York og er ikke længere nødt til at være mandsopdækket af livvagter.

Den britisk-indiske forfatter tildeles prisen for være er en uforlignelig fortæller, som med en blanding af verdensvendt realisme og eventyrlig fabuleren skildrer rejsens og kulturmødernes betydning for vores samtid og dermed beriger verdenslitteraturen, lyder det blandt andet i begrundelsen fra komiteen bag Hans Christian Andersen Litteraturprisen.

Tidligere har Paulo Coelho, J.K. Rowling og Isabel Allende også modtaget prisen på 500.000 kroner, som er Danmarks største litteraturpris. 

Se Kronprinsesse Mary overrække Salman Rushdie prisen i videoen ovenover artiklen.