Læges opråb: Patienter dør - kom nu!

Hvis man bliver indlagt på sygehuset i weekender og ferier, er der en øget risiko for at dø.

Hvis man bliver indlagt på sygehuset i weekender og ferier, er der en øget risiko for at dø. Det viser et stort forskningsprojekt af speciallæge Flemming Madsen fra Allergi og Lungeklinikken i Helsingør.

- Der er over dobbelt så høj dødelighed i weekender og ferier i forhold til hverdage. Det er en kolossal forskel, siger han til avisen Metroxpress.

Undersøgelsen er baseret på 2,65 millioner indlæggelser på danske sygehuse i perioden 1995 til 2012, og resultatet er, at der er 2,23 højere dødelighed i weekender og ferier end i hverdage. Også udenfor normal arbejdstid er der en højere dødelighed.

- Alle er lammet
Ifølge Flemming Madsen, har man internt i systemet prøvet at råbe Danske Regioner og politikerne op i mange år - men alligevel sænker man tilstedeværelsen af læger og sygeplejersker i weekender og ferier. Nu råber Flemming Madsen også op i pressen.

- Der har været en apati – at man bliver lammet politisk og fremhæver, at årsagen er overbelægning, influenza – eller det er jul. Men sådan er det jo – sådan har det været i 20 år, så nu må man få analyseret, hvad der kan gøres ved det, siger han til TV 2.

Han langer samtidig ud efter de ansvarlige, som han mener lukker øjnene for problemet, fordi man ikke ved, hvordan det skal løses.

- Ansvaret ligger hos sygehusejerne – De Danske Regioner og ministeren – de har været lige gode om det alle sammen. De har været lammet, men nu må man sætte ind med forskning.

Han kommer med et konkret forslag:

- Hvis man går ind og bruger de metoder, vi som læger skal bruge i dag, når vi skal have afklaret fejl eller hændelser i sygehusvæsenet, så laver vi kerneårsagsanalyser: Hvorfor gik det galt her – vi analyserer trin for trin, hvor problemet ligger og så får man det præsenteret problemet til slut. Det er en velkendt måde at gøre det på, men det har jeg ikke set på det her område endnu.

- Man har glemt sikkerheden
Ifølge Flemming Madsen er det danske sundhedssystem et af de mest produktive i verden:

- Men man har prioriteret produktiviteten og glemt sikkerheden. Hvi du er læge, er du færdig, hvis man siger, at man må lade stå til og lade folk dø. Det er jo ligesom vores job. Engagementet er væk.

Han fremhæver, at det danske sundhedsvæsen er i top, når det gælder hjerteområdet og kræftpakkerne, med hvad med resten, spørger han?

- Jeg har selv oplevet forvagter – altså den yngste reservelæge – der står grædende om morgenen, fordi de ikke kan klare presset. Når man så siger det til sygehusledelsen, får man at vide, at man klynker. Men det gør man jo ikke.

- Der skal ske noget NU
Hos Dansk Sygeplejeråd kommer forskningsprojektet også bag på kredsformand, Vibeke Westh:

- Vi viste godt, at det var galt i weekenderne, men at det er så galt, som undersøgelsen viser, det er chokerende. Vi kan jo ikke blive ved med at stå inde for, at alle problemer blot skal løses ved at vores medlemmer løber hurtigere og hurtigere, det er ikke længere forsvarligt. Folk er jo lige så syge en søndag som en torsdag.

Hvor længe kan I blive ved med at stå model til noget, som I har så svært at stå inde for?

- Nu tager vi de her tal med til kommende forhandlinger, og der skal simpelthen ske noget – nu.