Nyheder

Mystiske kæmpehuller kan være dårlig nyt for klimaet

Som tv2.dk i går kunne fortælle, ser det ud til, at mysteriet omkring kæmpehullerne i den nordlige del af Sibirien kan være løst.

- Min personlige vurdering er, at det er en form for jordfaldshul, siger geolog Vladimir Romanovsky fra til Live Science.

Nu viser det sig, at hullerne kan være dårlig nyheder for jordens klima.

Ifølge det forskerhold, der i disse dage undersøger krateret, så viser luftprøver fra bunden en enorm mængde metangas. 

Til magasinet Nature fortæller forskerne, at luften i bunden af hullerne indeholder på 50.000 mere metangas end normal luft.

Metangassen er blevet frigivet som følge af optøet permafrost, og dermed kan det altså også være dårlig nyt for klimaet.

Teorierne om hvorfor permafrosten er tøet koncentrerer sig primært om to veje:

  • Enten er hullerne opstået efter to meget varme somre i det nordlige Sibirien.
  • Eller også at det skyldes længere tids påvirkning fra den globale opvarmning.

Sådan opstår et almindeligt jordfaldshul

Et jordfaldshul opstår ved, at nedsivende regnvand blandet med humussyre på dets vej gennem sprækker i kalken opløser denne, således at der opstår et hulrum, der hele tiden bliver større og større. På et tidspunkt falder loftet ned, og jordfaldshullet er en realitet.

Jordfaldshuller kommer især, hvor undergrunden indeholder kalk, og hvor kalken er skyllet væk af vand, eller hvor der er eller har været minedrift. Jordfaldshuller kan også dannes ved, at en i istiden indlejret isblok i morænedannelser er smeltet bort. De øverste jordlag styrter sammen og ned i hulrummet, når de ikke længere kan holde til trykket.

Kilde: Rold Skov Leksikon