Danskere var kristne længe før Harald Blåtand
Der står skrevet på Jellingestenen, at Harald Blåtand var den konge, der gjorde danerne kristne omkring år 965.
Men noget tyder på, at der levede adskillige kristne i Danmark flere år før Harald Blåtands tid.
Nye analyser af fund af kristne grave slår nemlig fast, at der var kristne i Danmark længe før, man hidtil har antaget. Desuden har antallet været markant højere, end man har troet, det skriver Kristelig Dagblad.
Konklusionen er draget efter at prøver fra en udgravning ved Ribe Domkirke netop er blevet analyseret. Analyser af prøverne daterer fund til omkring 800-tallet.
Altså over 100 år før tiden omkring år 965, hvor Harald Blåtand efter sigende erklærede danerne for kristne.
-Vi kan se, at der ligger mindst 2000- 3000 personer begravet, hvilket betyder, at der har været tale om en kristen gruppering omkring 100 år før Harald Blåtand, siger Morten Søvsø, som er leder af udgravning og museumsinspektør på Sydvestjyske museer, til Kristeligt Dagblad.
Det betyder ifølge Morten Søvsø, at de første kristne i Danmark har levet side om side med vikingerne i den periode.
Med udgravningerne i Ribe, der fandt sted mellem 2008 og 2012, har man desuden fundet frem til ny viden om den kirke, der engang lå dér, hvor Ribe Domkirke befinder sig i dag.
Det er den kirke, som den tyske kristne missionær Ansgar, også kaldet Nordens Apostel, i 855 fik tilladelse til at rejse af kong Horik II. Det, at kirken har eksisteret igennem en mangeårig periode, tyder på, at dens eksistens har været accepteret af de hedenske vikinger