Nyheder

Mystisk hul i Sibirien: Her er forskers teori

Et gigantisk hul i jorden på Yamal-halvøen i Sibirien har i ugens løb skabt stor forundring blandt forskere.

Helikopterbilleder af hullet viste et stort krater, og en række forskere blev efterfølgende sendt til området, der ligger i den nordlige del af Rusland og går under navnet 'Verdens ende'.

De har nu undersøgt hullet og kan afkræfte de mange rygter, som hurtigt opstod med offentliggørelsen af videooptagelserne.

Blandt andet har forskere spekuleret i, at en meteor skulle have ramt området og forårsaget det store hul, mens der i den mere kuriøse ende har været rygter om ufo-landinger og dets lignende.

Begge disse mere eller mindre seriøse teorier bliver dog afvist af seniorforsker Andrei Plekhanov fra Scientific Research Center of the Arctic, der har taget jord-, luft- og vandprøver ved hullet.

Det skriver britiske Daily Mail, der fortæller, at krateret ifølge Andrei Plekhanov er opstået på grund af stigende temperaturer i området.

Temperaturforandringerne har formentlig været med til at opbygge et underjordisk pres, der siden har forårsaget det "mystiske" hul, lyder forklaringen fra Andrei Plekhanov ifølge Daily Mail.

Den store Yamal-halvø er et af Ruslands vigtigste områder til produktion af gas, og du kan dets placering på landkortet nederst.

I videoen øverst i artiklen kan du se de nyeste optagelser fra det kæmpe hul.