Nyheder

CPR-kontor: Vi mangler stadig svar fra syv virksomheder

Onsdagens læk af 900.000 danskeres CPR-numre har medført en byge af kritik mod CPR-systemet og IT-virksomheden CSC, der udformer den såkaldte Robinson-liste og ved en fejl vedhæftede de personfølsomme oplysninger, da de udgav den seneste liste.

En liste der endnu ikke slettet hos alle de virksomheder, der hentede listen. Det fortæller kontorchef på CPR-kontoret, Carsten Grage:

- Vi har kontaktet virksomhederne, men vi har endnu ikke tilbagemeldinger fra alle. Det er ikke sådan, at vi lige har en adresse eller nummer, vi kan ringe på, da det er sendt ud til 600 virksomheder. Så vi skal finde dem via deres IP-adresser, og det er ikke sådan lige til, siger han til tv2.dk.

CPR-kontoret sørger for at distribuere listen ud til godt 600 virksomheder. I går sagde de, at op til 18 virksomheder havde nået at hente Robinson-listen, og at man gav dem frem til klokken 16 torsdag til at bekræfte, at den var slettet.

Det tal er sidenhen korrigeret til 15 virksomheder, men det kan være svært at ramme alle, siger Carsten Grage:

- Vi har skrevet ud til samtlige 600 på listen og fået svar fra otte ud af de 15, der har hentet Robinson-listen. Men vi kommer ikke nødvendigvis ud til alle på den måde, da det kan være, at der er personer eller virksomheder, der er gået på ferie netop den dag, siger han.

Carsten Grage fortæller, at de arbejder på at finde de præcise oplysninger, så de hurtigst muligt kan få bekræftet, at listen er slettet hos de 15 virksomheder. CPR-kontoret kan dog ikke give nogen garanti for, at listen kan ligge andre steder - eller er blevet misbrugt:

- Vi kan ikke udstede nogen statsgaranti. Men det spørgsmål hviler jo på et udgangspunkt om, at man har mistillid, og at de lyver en op i ansigtet. Det tror vi ikke, at de gør, Og der er fortsat et forbud for at videregive oplysninger til andre. siger han.

Med det in mente mener Carsten Grage, at vi som danskere skal tage situationen med ro:

-Jeg tror, at man skal passe på med at male fanden på væggen i forhold til, hvad de her oplysninger kan bruges til. Der er mange skrøner og myter i medierne, og jeg mener ikke, at man skal gå i panik eller blive urolig som følge af onsdagens læk, siger han og henviser til, at CPR-kontoret har udformet en vejledning, som man kan følge, hvis man er berørt.

Du kan finde vejledningen HER.

Opdateret 11.13:

CPR-kontoret udtaler til Ritzau, at de nu har fået tilbagemeldinger fra ni virksomheder og dermed kun mangler svar fra seks. Nogle af virksomhederne skulle CPR-kontoret angiveligt være i kontakt med.

FAKTA: Hvad er cpr?

Hvad er cpr egentlig? Bliv klogere her.

  • Siden 1968 har Danmark haft et register over alle personer, der bor eller har boet i Danmark. Folkeregistret hedder Det Centrale Personregister (cpr).
  • Cpr-nummeret består af 10 cifre. De første seks tal er dag, måned og fødselsår på personen. De sidste fire er tilfældige og hemmelige. Dog ender kvinders cpr-numre altid på et lige tal, mens mænds slutter med et ulige tal.
  • Personnummeret identificerer borgere i Danmark. Derfor er ikke to cpr-numre ens.
  • En lang række oplysninger er knyttet til hver enkelt borger i cpr-registret. Det drejer sig om navn, adresse, statsborgerskab og eventuel stilling.
  • Derudover registrerer cpr-registret civilstand, fødselsoplysninger, slægtskab, medlemskab af folkekirken, oplysninger om umyndighed og beskyttelse som navne- eller adressebeskyttelse.
  • Pr. 1. juli 2008 var der i alt tildelt 8.781.985 personnumre i Danmark. Heraf var 5.545.772 aktive personer med bopæl i Danmark eller Grønland. 3.236.213 var inaktive - altså døde, forsvundne eller udrejste.
  • Hvis en person er udsat for misbrug af sit personnummer, har man siden 1. april 2014 kunnet få et nyt i særlige tilfælde.
  • Det drejer sig først og fremmest om tilfælde, hvor et nyt personnummer kan være med til at forhindre yderligere misbrug af din identitet. Det kan være på grund af kreditkøb på nettet, eller hvis ens egen henvendelse til kreditorer og politi ikke er nok til at stoppe misbruget.

 Kilder: borger.dk, cpr.dk, /ritzau