Nyheder

Skifergas: Prøveboring er godkendt

Afstemningen om skifergassen i Nordjylland er slut og det betyder, at skifergassen nu kan komme til Nordjylland.

Således stemte 27 ud af 31 for, da kommunalbestyrelsen i Frederikshavn mødtes klokken 19.

Det skete under højlydte protester fra demonstranter ude foran rådhuset.

Bl.a. blev der råbt "skam jer", da afgørelsen faldt, fortæller TV 2s reporter på stedet.

Det vigtigste punkt på dagsordenen er tilladelse til en prøveboring i tre-fire kilometers dybde efter skifergas. Såvel Plan- og Miljøudvalget som Økonomiudvalget i kommunen har på forhånd godkendt ansøgningen fra det franske olieselskab Total om at lede efter skifergas i Dybvad sydvest for Frederikshavn.

Udvinding af skifergas har ført til et veritabelt boom i USA. Gassen har mindsket USA's klimabelastning, fordi den sviner mindre med CO2 end kul.

Det store problem med gassen er ifølge kritikerne den metode, man bruger til udvindingen, kaldet hydraulisk frakturering (fracking). Den går ud på at pumpe vand og kemikalier ned i undergrunden under stort tryk.

Men ifølge Totals projektkoordinator, Henrik Nicolaisen, er risikoen for grundvandet meget lille. De miljømæssige udfordringer adskiller sig ikke fra dem, man møder, når man eksempelvis borer efter olie og gas i Sønderjylland, siger han.

Danmarks Naturfredningsforening er lodret imod boringen - både af hensyn til drikkevandet, naturen og Danmarks omstilling til grøn energi.