Syrien: Dansk gidsel frigivet efter 13 måneder

16x9

En dansk freelancefotograf er frigivet efter 13 måneder som gidsel i Syrien.

En dansk freelancefotograf er frigivet efter 13 måneder som gidsel i Syrien. Det bekræfter Udenrigsministeriet.

Udenrigsministeriets Borgerservice har offentliggjort følgende pressemeddelelse på familiens vegne:

”Den 25-årige danske fotograf Daniel Rye Ottosen fra Give er blevet frigivet efter at have været tilbageholdt i Syrien siden den 17. maj sidste år, hvor han rejste til Syrien for at fotodokumentere konflikten og civilbefolkningens – ikke mindst børns – levevilkår.

Daniel Rye Ottosen har det efter omstændighederne godt og er nu ved at blive genforenet med sin familie, lyder det i pressemeddelelsen.

Medie: Tilbageholdt af Isil
Det står ikke helt klart, hvem der har holdt danskeren som gidsel. Men kilder tæt på forløbet siger til Ritzau, at det er oprørsgruppen Isil (Islamisk Stat i Irak og Levanten), der har tilbageholdt ham. Isil har den seneste uge erobret flere byer i Irak, der har bedt USA om hjælp til at bekæmpe oprørsgruppen.

Isil kontrollerer store områder i det nordlige Syrien, og den islamistiske gruppes soldater er berygtet for deres meget voldsomme behandling af sine modstandere.

Taget som gidsel efter to dage i Syrien
Daniel Rye Ottosen rejste den 13. maj 2013 til Tyrkiet for at dokumentere den syriske krigs menneskelige konsekvenser i det nordlige Syrien og de syriske flygtninge i Tyrkiet.

Den 17. maj 2013 blev han pågrebet sammen med sin chauffør og en tolk, men mens chaufføren og tolken blev løsladt, blev den danske fotograf tilbageholdt som gidsel. Det skete kun to dage efter, at han første gang krydsede grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Tidligere elitegymnast
Den 25-årige danske fotograf er tidligere gymnast på eliteniveau og har været på DGI's verdenshold, men han måtte stoppe karrieren på grund af en knæskade i 2012. Det skete kort før, han skulle til optagelsesprøve på Journalisthøjskolens fotouddannelse.

Han fik efterfølgende et års tid som assistent hos den kendte og internationalt prisbelønnede fotograf Jan Grarup, der er kendt for sine billeder fra krigs- og katastrofeområder.

Jan Grarup tog blandt andet den unge fotograf med på en fotoreportage til det uroplagede Somalia.

Der foreligger ingen officielle oplysninger om, hvordan frigivelsen er kommet i stand. Men familien sendte tidligere på året en appel til det danske gymnastikforeningsmiljø om at komme med donationer til en løsesum.

Familie beder om hensyn og diskretion
Familien ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen, men skriver i pressemeddelelsen:

- Daniels sag har gennem længere tid været kendt af den danske presse, men hensynet til Daniels sikkerhed har gjort, at alle har afholdt sig fra at dække historien. Pressen anmodes om fortsat at vise hensyn og diskretion.

Familien takker samtidig alle de personer, der har bidraget til at få Daniel Rye Ottosen hjem til Danmark.