Nyheder

Den uventede duel

Alle havde set frem til en duel mellem Chris Froome og Alberto Contador i Dauphiné denne weekend. Men i stedet blev det til en uventet duel mellem Contador og Andrew Talansky og en af de flotteste og mest spændende etaper i lang tid.

Personligt tænker jeg tilbage på 9. etape i Tour de France sidste år, for at finde et cykelløb med tilsvarende spænding og intensitet. Her var det også Garmin, der var med til at sætte gang i løjerne, da de med konstante angreb sprængte feltet i stumper og stykker på dagens første af mange stigninger.

Søndagens afsluttende etape i Dauphiné fik også Garmin i hovedrollen, da holdets kaptajn, Andrew Talansky, i sidste ende snød både Contador og Froome og snuppede den samlede sejr ganske overraskende.

Udnyttede Tinkoff-Saxos svagheder

Men Garmin var nu ikke alene om at sætte søndagens etape i scene. De fleste mandskaber havde godt luret, at Tinkoff-Saxo mildest talt ikke var kommet til Frankrig med ”førsteholdet”. Slet ikke i klatremæssig forstand.

Derfor var det også naturligt for de stærke outsidere, at angribe Contadors mandskab fra starten af den korte etape til Courchevel og vel at mærke angribe opad. Så på dagens første stigning, der var delt i to, gik det løs. Først skulle man op ad kategori-2 stigningen Col de Domancy. Men herefter var der stort set ingen nedkørsel, før det gik op ad Col des Saisies (kategori-1).

Hele 23 ryttere slap afsted, fordi Tinkoff-Saxo ikke havde noget modsvar på stigningerne og fordi Sky havde tre stærke ryttere blandt de forreste, som bl.a. også talte Talansky, Jurgen van den Broeck, Adam Yates, Tejay Van Garderen og Romain Bardet. Talansky og Bardet havde endda luksushjælpere i form af Ryder Hesjedal og Jean-Christophe Peraud, som virkelig gjorde en forskel, da det spidsede til.

Operationen lykkedes, men patienten gik død

Chris Froome ville gerne have Alberto Contador helt isoleret, og det lykkedes fint med tre hjælpere omkring sig og altså yderligere tre mand oppe foran. Men så opstod dilemmaet for Froome. Hvad skulle han egentlig bruge denne overtalssituation til? Han kunne vel ikke forvente, at Contador egenhændigt hverken ville eller kunne køre de 23 forreste ind. Og hvis ikke det skete, så spillede briten jo bare sejren over i hænderne på Talansky, som inden etapen lå på den samlede tredjeplads, blot 39 sekunder efter Contador og 31 sekunder efter Froome.

Sky besluttede derfor at forsøge at lukke hullet til de forreste. Pest eller kolera. Hvis ikke man gjorde det, ville Talansky med al sandsynlighed vinde, hvis man gjorde det, risikerede man at køre Contador frem til sejren. Men med sidstnævnte scenarie havde en Froome i topform dog chancen for at vippe Contador af pinden på den afgørende stigning på til Courchevel.

Problemet var dog, at Froome ikke havde benene. Det stod hurtigt klart, da Contador modigt angreb ved foden af dagens næstsidste stigning, Cote de Montagny (kategori-1). Froome sad nu sammen med Geraint Thomas, mens Richie Porte og David Lopez måtte lade sig falde tilbage for at hjælpe den slagne kaptajn. Heldigvis for Sky lod de dog Mikel Nieve blive i frontgruppen, hvor han havde siddet på hjul hele dagen og derfor havde kræfterne til trods alt at vinde etapen til slut. Set i bakspejlet nok det optimale de kunne få ud af dagen, omstændighederne taget i betragtning.

Flere omstændigheder

For omstændighederne skal virkelig tages i betragtning, inden man begynder at konkludere i relation til det forestående Tour de France. For selvom Talansky fik en flot sejr i Dauphiné, så betyder det selvfølgelig ikke, at han nu er favorit til at vinde Tour de France. Det konstaterede han også selv rimelig nøgternt efter søndagens etape.

Men hvad så med styrkeforholdet mellem Froome og Contador. Er det ikke lige pludselig vendt rundt med spanierens flotte opvisninger i mandsmod, angrebslyst og styrke i bjergene?

Vendt rundt tror jeg er lige at stramme den. Men der er lagt i kakkelovnen til en fantastisk duel i årets Tour de France. En på papiret langt mere lige duel, end man næsten havde turdet håbe på, da 2014-sæsonen blev indledt. For mig at se er de to favoritter på et uhyggeligt lige niveau, hvilket man også så på den indledende enkeltstart og første bjergetape. Her var Froome lige en tak bedre end Contador.

Den ubekendte i hele det spil er selvfølgelig Froomes styrt på fredagens etape. Selvom intet er brækket, så kan det selvfølgelig ikke undgå at have påvirket briten både mentalt og fysisk. Og faktum er da også, at det var efter styrtet, at magtbalancen i forholdet mellem Froome og Contador tippede over til sidstnævntes fordel.

Men nu har Chris Froome 20 dage til at komme ovenpå igen. Og det skulle under normale omstændigheder være alt rigeligt. Men normale omstændigheder har der under ingen omstændigheder været tale om, for hverken Froome eller Team Sky i første halvdel af 2014. Dauphiné blev heller ingen undtagelse.

Et par uheldige Froome-sager

Først var der Froomes lidt mystiske inhalator, han pludselig hev frem på en af etaperne. Og i weekenden lancerede den franske avis Journal du Dimanche så et frontalt, men, skulle det vise sig, knap så underbygget angreb på den forsvarende Tour-vinder.

Avisen påstod, at UCI på ulovlig vis havde tilladt, at Froome fik behandling med binyrebarkhormonet Prednisolon under Romandiet Rundt, som Sky-kaptajnen vandt på overbevisende manér.

Men selve proceduren omkring lægeerklæringen til Froome, den såkaldte TUE, ser nu ud til at være foregået efter bogen. Og at indikere et problem i netop denne sag med, at UCI-præsident Brian Cooksons søn arbejder for Team Sky, er nok også taget lidt ud af den blå luft.

Så der er formentlig ikke foregået noget ulovligt. Lad os lige slå det helt fast overfor de glubske Froome-haters.

Det man så kan spørge sig selv om er, hvorvidt det er normal procedure at behandle hoste med 40 mg binyrebarkhormon. Hvis man har brug for sådan en portion, burde man nok slet ikke køre cykelløb. Især ikke hvis man i sin egen bog skriver dette:

- There has been much speculation over the use of the painkiller Tramadol in Team Sky. I do not take any painkillers or stimulants while training or racing. People have described 'finish bottles' containing crushed-up painkillers and stimulants. I do have a finish bottle on occasion, but it contains nothing more than a double espresso. I fully support the introduction of TUEs for Tramadol and other medication which may be viewed as performance enchancing that is being used without a valid medical reason. I believe the peloton would be a safer place without the use of Tramadol. I did not need or use Tramadol to win the Tour de France and I hope that this serves as an example to others that it is not something that is necessary to compete at the top end of our sport.

Og man kan også spørge sig selv om, hvorfor UCI/Sky dog ikke eliminerer risikoen for at nogen rejser kritik mod dem, fordi Cooksons søn er ansat hos Sky. Især fordi Skys team manager Dave Brailsford og Cookson som bekendt har en lang, fælles fortid hos British Cycling.

Wiggo vs Froome blusser op igen

En anden ting søndagens etape i Dauphiné åbnede op for, var debatten om hvorvidt Sky ville drage fordel af, at have Bradley Wiggins med i Tour de France. For hvad nu hvis Froomes styrt i fredags var sket under Touren? Ville det så ikke være en perfekt Plan B for Sky, at have Wiggins med ombord?

Tjo, måske. Men det kræver dels at Wiggins er på så højt niveau, at han har en reel chance for at vinde Tour de France. Og på så højt niveau, at den chance er større end fx Richie Porte og Mikel Nieves for at gøre det samme. Det skal så holdes op imod al den støj, som en udtagelse af Wiggins vil give, ikke mindst i forhold til en allerede noget ubalanceret Chris Froome.

Heldigvis er det ikke mig, der skal foretage det valg. Hvem der vælger det får vi nok et svar på, når Sky-mandskabet udtages. Hvis Wiggins er med, er det formentlig Brailsford der var bukserne på, hvis ikke, er det Froome. Jeg gætter på det sidste. Men er blevet en smule usikker, må jeg indrømme, efter udviklingen i Dauphiné. Personligt ville jeg stadig ikke tage Wiggins med, ud fra en simpel pro/contra analyse.

Forventningerne har sjældent været større

Dauphiné viste ikke kun en Alberto Contador i storform. Løbet viste også, at han i realiteten var uden mandskab i bjergene. Jesus Hernandez faldt igennem og han var vel den eneste på holdet, man måske kunne have forventet ville sidde med opad. Til gengæld kan Contador se frem imod at få så stærke folk som Michael Rogers, Nicholas Roche og Roman Kreuziger med i Touren og så burde de problemer være et overstået kapitel.

Jeg glæder mig som sjældent før til et Tour de France, da det virker som om magtbalancen mellem de to store favoritter er lige på vippen. Helt klart en mental fordel til Contador efter Dauphiné. Men han mangler stadig at få skovlen under en helt frisk Froome. Det skal vi ikke glemme.

Sidst vi så en jævnbyrdig Tour mellem to mastodonter var i 2003, da Jan Ullrich kom rigtig tæt på at vippe Lance Armstrong af pinden. Vi skulle hen til den afgørende enkeltstart, hvor Ullrich på de regnvåde veje styrtede i en rundkørsel, da han var tvunget til at sætte alt på et bræt.

Den Tour blev på mange måder mindeværdig. Tyler Hamiltons brækkede kraveben, Belokis vanvittige styrt på nedkørslen fra Col de Manse, hvor Armstrong tog den ud over marken. Plasticposen i Armstrongs styr på Luz Ardiden, Jakob Piils etapesejr, Carlos Sastres etapesejr, der blev fejret med en sut i munden og så altså dramaet mellem Armstrong og Ullrich, hvor tyskeren slog amerikaneren med mere end halvandet minut på den første enkeltstart.

Der var tale om sekunder, næsten til det sidste. Armstrong vandt til slut med 1.01 minut til Ullrich. Lad os håbe på en ligeså dramatisk, jævnbyrdig og spændende Tour de France i år. Gerne med Garmin som dem, der sprænger det hele i luften og gerne med en Nibali, der rammer topformen, præcis når det er mest nødvendigt.

Så skal jeg ikke forlange mere…