Nyheder

Du må bade med din hund 200 meter fra blåt flag

Hunde må ikke bade på strande med det blå flag. Den melding har den sidste uge fået mange hundeejere til tasterne på de sociale medier.

Nu lyder meldingen fra Blå Flag-konsulent, Bjarke Lembrecht Frandsen, at man gerne må bade med sin hund, så længe det foregår 200 meter fra et blåt flag.

- Det er ikke en fast, men vejledende afstand – en Blå Flag-strand har en varierende længde på ca. 200 meter den ene og anden vej fra det blå flag. Og flaget står som i regel i midten af zonen, siger han til tv2.dk.

Hvordan hjælper det i forhold til hundeafføring i vandet, som jo så stadig kan drive ind i Blå Flags-zonen?

- Hvis det er en punktbelastning, breder det sig ikke meget. Uanset, så har vi nogle regler, som gælder for den zone – det kan man synes er latterligt eller ej, men sådan er det nu altså bare engang, når man skal administrere regler, siger Bjarke Lembrecht Frandsen til tv2.dk.

En Blå Flag-strand signalerer udover rent badevand, at der også er redningsposter, førstehjælpskasser og adgang til toiletter.

Blå Flag-strande udgør 3 procent

Hundejernes voldsomme reaktion over badeforbuddet for hunde ved de danske Blå Flag-strande er kommet bag på konsulenterne for ordningen:

- Det er kommet meget bag på mig, for det er jo ikke nyt for hverken os eller kommunerne – det blev meldt ud sidste efterår 2013, siger han og fortsætter:

- Vi har regnet lidt på det. Blå Flag-strande udgør 3 procent af de danske kyststrækninger, så der 97 procent tilbage, hvor hundene må bade.

Studie har testet eneste hundestrand i subtropisk klima

Den Internationale Blå Flag Organisation har - ifølge Bjarke Lembrecht Frandsen - truffet beslutningen på baggrund af flere WHO-rapporter, som det danske Friluftsråd nu har lagt ud på dets hjemmeside.

Af hjemmesiden fremgår et studie, der på baggrund af forekomsten af tarmbakterien enterokokker ganske vist blandt andet konkluderer, at:

- … hundeafføring udgør den største kilde på undersøgelsesstedet. Forbedret forvaltning af hundeafføring på stranden kunne potentielt reducere forekomsten af bakterien på stranden. 

Men studiet er foretaget på en 360 meter strækning i det subtropiske Virginia Key i Miami USA med en gennemsnitlig temperatur på 24,8 grader. Samtidig er stranden ”den eneste strand i Miami-Dade County, hvor mennesker har lov til at medbringe deres dyr, herunder hunde. Det er ikke pålagt hundejerne at rydde op efter deres hund,” som der blandt andet står om studiet.

Læs mere om rapporterne her

Enterokokker forårsager næsten aldrig alvorlig infektion

  • Enterokokker er bakterier, der - ligesom colibakterier - er en del af den normale tarmflora i både mennesker og dyr. Derfor forårsager Enterokokker stort set aldrig sygdom hos raske personer, men kan dog medføre alvorlige infektioner på meget kritisk syge patienter, hvor immunsystemet er beskadiget.
  • Enterokokker er naturlig resistente overfor de fleste antibiotika.
  • I Danmark findes der kun meget sjældent positive enterokokker-bakterier, mens der i udlandet findes en betydelig højere forekomst.

Kilde: Hvidovre Hospital