Niels Holck på tv2.dk: Lidegaard flytter fokus fra fakta

16x9
Klokken 10.30 i dag kan du chatte med Niels Holck. Stil allerede dit spørgsmål nu. Foto: TV 2

Historien om våbennedkastningen i Indien i 1995, Niels Holck og den mulige udlevering til retsforfølgelse i Indien i 2011, der aldrig endte med at bli

Historien om våbennedkastningen i Indien i 1995, Niels Holck og den mulige udlevering til retsforfølgelse i Indien i 2011, der aldrig endte med at blive til noget, får formentlig noget til at dæmre hos de fleste.

Hele historien skabte overskrifter både i ind og udland og endte med at udløse en mindre diplomatisk krise mellem Indien og Danmark, da Indien har forsøgt at få Niels Holck udleveret siden Indien 1996.    

Nu bliver hele historien igen offer for en del opmærksomhed, da en ny dansk dokumentar af Andreas Koefoed havde premiere i går. Filmen hedder ”Våbensmuglingen” og havde premiere i DOXBIO.

I den forbindelse chattede Niels Holck med tv2.dk's læsere tidligere i dag. Hele chatten kan læses nederst på siden.

Martin Lidegaard: Holck bør udleveres
Filmen har allerede skabt en del opmærksomhed. Blandt andet fra Udenrigsminister, Martin Lidegaard, der ifølge B.T. er nervøs for, at filmen kan få den diplomatiske strid mellem Danmark og Indien til at blusse op igen.

Til BT har Martin Lidegaard i en mail skrevet, at på grund af sagens omfang, så han gerne Niels Holck udleveret til Indien:

-Ud fra det jeg har hørt om filmen, forekommer den at være et ensidigt forsvar for Niels Holck, der er eftersøgt for meget alvorlige forbrydelser i Indien, og som den danske regering gerne havde set udleveret til retsforfølgelse i Indien med de fornødne garantier, skriver Martin Lidegaard til BT.

Udenrigsministerens udtalelser om Holcks udvisning kommer på trods af, at både Byretten og Landsretten i 2011 slog fast, at Niels Holck ikke kan udleveres til Indien. Sagen er derfor afsluttet juridisk.

 Ifølge Martin Lidegaard er det  vigtigt at sige, at den danske regering intet har med filmen at gøre:

- Det er vigtigt for mig at understrege, at regeringen på ingen måde har lod eller del i filmen. Filmen repræsenterer ikke den danske regerings synspunkter og står helt for de involverede personers egen regning, skriver Lidegaard. Han understreger at den danske regering fordømmer terrorisme i enhver form, og at de skyldige skal stilles til ansvar.

Den ene flygtede, den anden blev fanget
Sagen tog sit udspring, da en våbennedkastning til nogle oprørere i Indien gik galt. Missionen gik angiveligt galt, da de piloterne ved en fejl kastede omkring fire ton våben i hænderne på den kommunistiske regering i delstaten Vestbengalen istedet  for til de oprørere, de var tiltænkt.

Kun Niels Holck nåede at flygte, da flyet blev tvunget til at lande i Bombay.

I filmen vedkender Niels Holck sig rollen som våbensmugler. Han hævder samtidig, at både de danske og britiske myndigheder kendte til våbennedkastningen. Ligesom det i virkeligheden var det indiske kongresparti, der havde planlagt det hele, da man ville bevæbne lokalbefolkningen for at omstyrte det kommunistiske styre i den indiske delstat.

En af dem der ikke nåede at flygte var den britiske statsborger, Peter Bleach. Ifølge Niels Holck og Peter Bleach blev han gjort til syndebuk for nedkastningen – på trods af, at han havde informeret den britiske efterretningstjeneste MI5 om våbensmuglingen.

Peter Bleach sad fængslet i otte år i Kolkata Presidency Jail (tidligere Culcutta, red.).

Mens Niels Holck håber, at danskerne nu kan forstå, hvad hans rolle i våbensmuglingen og – nedkastningen var, håber Peter Bleach at blive renset for enhver mistanke:

- Der er næsten ikke en avis i verden, som ikke har haft mit billede i avisen med ordet terrorist henover. Jeg vil have fastslået, at jeg ikke var en terrorist, og at jeg ikke skulle være blevet kastet i fængsel – jeg informerede jo MI5 om alt flere gange og fik at vide af MI5, at jeg skulle fortsætte med handlen.