Se Lars L√łkkes pressem√łde efter Venstres hovedsbestyrelsesm√łde

Der bliver ikke noget ekstraordin√¶rt landsm√łde i Venstre, hvor Lars L√łkke Rasmussens formandskab st√•r for fald.

Det stod helt klart natten til onsdag, da d√łrene klokken 00.46 gik op til Odense Congress Center, hvorefter formanden for Venstres √łkonomiudvalg og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen kunne sige de forl√łsende ord til pressen:

- Der er en enig hovedbestyrelse, der har bakket Lars L√łkke og Kristian Jensen op i deres formandskab. Nu g√•r vi i gang med det politiske arbejde, for nu er strategien og kursen lagt, sagde Claus Hjort Frederiksen.

En kurs, der blev pr√¶senteret af en alvorlig Lars L√łkke og en smilende Kristian Jensen 13 minutter senere, da partiets formand og n√¶stformand side om side stillede sig op foran pressen til et pressem√łde, der skulle vise et enigt formandskab og en vej ud af det politiske m√łrke.

- Vi har netop sluttet et langt hovedbestyrelsesm√łde i Venstre i en meget √•benhjertig atmosf√¶re, for det er ligesom den m√•de, man kan kende vores parti p√•. Jeg plejer at sige, at vi har h√łjt til loftet og langt til d√łren, og det har der ogs√• v√¶ret i aften, der har v√¶ret h√łjt til loftet og heldigvis ogs√• s√• langt til d√łren, at ingen gik ud af den f√łr m√łdet var slut, sagde Lars L√łkke Rasmussen indledningsvis til pressen.

- Som jeg sagde p√• valgaftenen, s√• er der en kritisk situation i Venstre, der satte sig i et d√•rligt Europa-Parlamentsvalg og som ogs√• s√¶tter sig i en krise i partiet. I f√łrste omgang mellem medlemmer og tillidsfolk, men ogs√• ‚Äď og det er det, der betyder noget p√• valgdagen ‚Äď med v√¶lgerne.

- Men uden tillid p√• de indre linjer, er der ingen chance for at f√• tillid p√• de ydre. I har v√¶ret s√• flittige til at f√łlge med i vores interne debatter den sidste uge, og derfor vil I ogs√• vide, at der er - at der har v√¶ret - forskellige l√łsningsmodeller.

- Ny formand, ikke ny formand, hvis ny formand, hvem ny formand, hvorn√•r ny formand. Og konklusionen p√• vores m√łde her i dag, det er en konklusion, der er draget uden afstemning, det er, at Venstre forts√¶tter med det formandskab, vi har i dag med mig som formand og Kristian Jensen som n√¶stformand, sagde Lars L√łkke Rasmussen til lyden af blitzende kameraer.

- Vi ved godt begge to, at vi st√•r med en udfordring, som er stor. Vi ved ogs√• begge to, at vi havde st√•et med et s√¶t andre udfordringer, hvis vi havde valgt andre l√łsninger.

- Vi er fast forankrede, Kristian og jeg på, at vi kan skabe ro i Venstres rækker. Meget opmærksomme på, at der er sår, der skal heles, meget opmærksomme på, at vi har brug for en tættere dialog i venstre.

- Ingen af os abonnerer p√• det der synspunkt om by-Venstre, land-Venstre, h√łjskole-Venstre og handelsh√łjskole-Venstre. Men jeg tror, at vi begge abonnerer p√• det synspunkt, at selvom Danmark er lille, s√• er det stort. Og der er forskelligheder og man ser forskelligt p√• det.

- De vilk√•r, der er i lokalpolitik, og de vilk√•r, vi k√łrer vores nationale kampagner efter, jeg tror, at vi sidste gang brugte 32 millioner kroner, det er som nat og dag. Og ogs√• af den grund er der brug for, at vi f√•r en t√¶ttere dialog, s√• vi f√•r mere gensidig respekt i Venstre om de funktioner, vi har hver i s√¶r.

- S√• vi er enige om med Venstres opbakning, at nu er vi ude og sl√•s for vores projekt. Nu er vi ogs√• ude og vise Venstres v√¶lgere, at vi mener det her projekt alvorligt, sagde Lars L√łkke Rasmussen, inden han gav ordet til partiets n√¶stformand Kristina Jensen.

- Vi har haft en lang ‚Äď det ved I ‚Äď meget lang og √•ben dr√łftelse af den krise, Venstre har v√¶ret i. For vi har v√¶ret i en krise, og vi kan et eller andet sted stadig sige, at vi er i en krise. Indtil vi har genvundet vores v√¶lgere, s√• er vi i en krise. Og den f√łrste delm√•ls√¶tning, vi skal n√•, det er at genvinde vores medlemmer og vores tillidsfolks tillid til os, sagde Kristian Jensen p√• pressem√łdet.

- Der har v√¶ret mange holdninger, der har v√¶ret mange ord, der har v√¶ret mange indl√¶g i dag. Det har der ogs√• v√¶ret de andre dage. Min stille appel om, at vi skulle vente med at diskutere det her til i dag, den er ikke blevet holdt s√• godt, l√łd det fra Venstres n√¶stformand - og i flere medlemmer af b√•de Venstres hovedbestyrelse og folketingsgruppe ogs√• bedste bud p√• partiets leder.

- Alligevel er det både min og Lars vurdering, at alle de indlæg, der er kommet, er kommet af kærlighed til Venstre. Ikke for at skade Venstre, ikke for at splitte Venstre. Men for med hvert sit synspunkt, fra hver sin del af Danmark og hver sin del af Venstre at komme med et budskab om ideer, holdninger og tanker.

- F√łlelser, som er vigtige at have med i overvejelserne om at skabe det Venstre, vi skal skabe igen. Et Venstre, der har styrken til at lede Danmark fremad til en st√¶rkere position, end vi har dag.

- Og det Venstre vil jeg gerne skabe sammen med Lars, og det Venstre har hovedbestyrelsen givet mig og Lars en enstemmig opbakning for, at gå ud og kæmpe for sammen med dem, på trods af de uenigheder, der har været.

- P√• trods af de uenigheder, der var f√łr og under m√łdet har vi f√•et en enstemmig opbakning for i f√¶llesskab at g√• ud og k√¶mpe for at genskabe det f√¶llesskab og den styrke til Venstre, der skal til, for at vi kan lede landet fremadrettet. Og det den opgave gl√¶der jeg mig til at fuldf√łre sammen med Lars. Tak, sagde Kristian Jensen, inden Lars L√łkke Rasmussen √•bnede for sp√łrgsm√•l fra de fremm√łdte.

Sp√łrgsm√•l, der blandt handlede om Lars L√łkke Rasmussen havde overvejet at tr√¶kke sig som formand ‚Äď det havde han, l√łd svaret.

- Og jeg har ogs√• klart sagt til hovedbestyrelsen i dag, at jeg er ikke den, der st√•r mellem Venstre og succes. Id√©er over personer, l√łd det fra en Lars L√łkke Rasmussen, der fremh√¶vede, at det alts√• var ham, der havde insisteret p√•, at partiets hovedbestyrelse skulle dr√łfte situationen p√• m√łdet i Odense.

P√• et sp√łrgsm√•l om, hvad Lars L√łkke Rasmussen nu m√• lave om for at genvinde v√¶lgernes tillid, l√łd svaret:

- Jeg skal lave h√•rdt, politisk arbejde, sagde Lars L√łkke Rasmussen.

På Christiansborg og ude i landet.

Ligesom Lars L√łkke Rasmussen lovede, at han ville √łge kontakten med venstres fodfolk, de menige medlemmer ude i landet, dem, der h√¶nger plakater op.

Et l√łfte om investering af tid i det bagland, der tilsyneladende var t√¶t p√• at v√¶lte ham fra formandsposten.

Du kan se hele nattens pressem√łde i videoen √łverst i artiklen