Fra i dag kan du blive glemt på Google

Har du googlet dig selv? Og har du fundet vildledende eller direkte forkerte oplysninger om dig selv?

Har du googlet dig selv? Og har du fundet vildledende eller direkte forkerte oplysninger om dig selv? Så kan du fra i dag indsende en formular til søgemaskine-giganten og få henvisninger til oplysningerne slettet.

Google har nemlig natten til i dag lagt et onlineskema ud, hvor man som europæer kan anmode om at få fjernet links fra Googles søgeresultater.

Søgegiganten blev tidligere på måneden pålagt af EU-domstolen, at det skulle være muligt, via en formular, at søge om få fjernet ting fra Google, hvis man føler at indholdet er irrelevant eller forældet. – også selvom det er lagt op af andre.

Henvisninger vil dog kun fjernes fra søgeresultaterne i Europa og vil derfor stadig kunne opsøges og læses, hvis man f.eks. søger fra Afrika, Asien eller USA, oplyser Google.

Google: Ærgerlig dom
I forbindelse med lovgivningen og offentliggørelsen af formularen i nat, gav Larry Page et interview i Financial Times. Til avisen giver han udtryk for ærgrelse. Google har nemlig tidligere været forkæmper for den frie deling af viden, og derfor kommer afgørelsen ubelejligt:

-Jeg ville ønske, vi havde været mere involveret i en reel debat i Europa. Det er en af de ting, vi har taget med. Derfor vil vi nu virkelig i dialog, siger han til Finansiel Times.

Ifølge Larry Page, skader retten til at blive glemt den næste generation internet start-ups og kan styrke undertrykkende regeringers ønske og muligheder for at begrænse brugen af internet.

Google vil samle en komité af ledende medarbejdere og uafhængige eksperter, der nu skal forsøge at finde en måde at tage hånd om den formodede strøm af henvendelser.

”Det er ikke et problem”
Filosof og medlem af etisk råd, Thomas Ploug, ser det dog ikke som et problem. Tværtimod, skal det være muligt få fjernet oplysninger om sig selv, så man kan starte på en frisk, uden at tidligere forhold kan forfølge dig og være en barriere. Der er dog visse forbehold, mener Thomas Ploug, der tidligere i sit arbejde har haft særlig fokus på internetetik:

-Det  er et problem, hvis man begynder at fjerne oplysninger, som er et grundlag for en demokratisk og informeret dialog – og for informeret beslutningstagen. Men at fjerne ikke-retvisende billeder og personlige oplysninger, som ligger mange år tilbage. Det synes jeg ikke er problem, siger Thomas Ploug til tv2.dk.

Man kan man ikke sige, at det er en tilpasning af ytringsfriheden?

-Jo, det kan man egentlig godt sige, men det er ikke problematisk. Jeg synes, det er et problem, hvis man påstår, det er et problem. Så har man et for naivt billede af ytringsfriheden. Det er først et problem, hvis det rammer informationer, der giver en informeret debat. Men det er der ikke tale om i dette tilfælde.

Google Danmark oplyser overfor tv2.dk, at de følger gældende lov fra den højeste europæiske instans, EU-domstolen.

Du kan finde formularen her.

Sagen fik sin start, da en spansk mand klagede over en gammel annonce, der beksrev, at hans hus var på vej på tvangsauktion. Den sag er for længst forældet, men den spanske mand havde ikke held til at få fjernet linket via de spanske datamyndigheder.

Linket er stadig tilgængeligt online pga. spansk lov. Men Google har ifølge afgørelsen fra EU-domstolen ikke længere ret til at linke til artiklen, da det er forældet eller irrelevant.

EU-domstolen har slået fast, at hver enkelt sag skal afvejes. Men kan man ikke nå til enighed, er det som hidtil landets datatilsyn, der træffer afgørelsen.

Det slog dommen fast.

Læs den her.