OVERBLIK: Her er L√łkke-sagen dag for dag

16x9
Lars L√łkke Rasmussen Foto: Polfoto

Venstres formand Lars L√łkke Rasmussen er under massivt pres fra baglandet, og kritikere i Venstres hovedbestyrelse arbejder nu p√• at mobilisere kr√¶fter til at v√¶lte ham. Her kan du f√• et hurtigt overblik over sagen, der har kan v√¶lte Lars L√łkke Rasmussen.

Uroen startede midt i maj, da den nyeste bilagssag begyndte at rulle. Sagen var s√¶rlig slem for Lars L√łkke Rasmussen og Venstre, da flere gange tidligere har v√¶ret involveret i negative sager med bilag og overforbrug. Du kan l√¶se mere om de gamle sager her.

Nedenfor kan du f√łlge udviklingen af den aktuelle sag, der har udviklet sig dag for dag.

13. maj 2014 - T√łjsagen kommer frem
Ekstra Bladet afsl√łrer den 13. maj, at Lars L√łkke Rasmussen i sin statsministertid fik eksklusivt herret√łj og sko for i alt 152.000 kroner betalt af Venstre.

14. maj 2014 - Kritik fra baglandet
De dyre udgifter til formanden m√łder b√•de intern kritik p√• Venstres gruppem√łde og flere steder i baglandet, som √łnsker en redeg√łrelse for partiformandens t√łjforbrug. Tidligere borgmester i Pandrup Kommune og mange√•rigt medlem af Venstre Flemming Jansen medler sig ud af partiet.

15. maj 2014 - Vælgerne tager afstand
N√¶sten hver tredje Venstre-v√¶lger svarer i en Megafon-m√•ling, at de har f√•et et mere negativt syn p√• partiets formand Lars L√łkke Rasmussen, og folketingskandidat for De Konservative og tidligere formand for Konservativ Ungdom, Rune Kristensen, vil ikke l√¶ngere st√łtte L√łkke som statsministerkandidat.

16. maj 2014 - Familierejse til Mallorca og ny kritik
Flere Venstre-profiler g√•r offentlig frem og kritiserer L√łkke. Det f√•r Venstre til at udsende bred, hvor det st√•r, at Venstre ogs√• har betalt for en privatrejse for formandens kone og s√łn.

17. maj 2014 - Rygning på hotelværelser
Det kommer frem, at Venstre ogs√• har betalt for, at Lars L√łkke har kunnet ryge p√• hotelv√¶relser. B√•de et hovedbestyrelsesmedlem og to EP-kandidater st√•r frem og kritiserer betalingerne for formanden, der forstyrrer den igangv√¶rende valgkamp.

18. maj 2014 - Presset Venstre forsvarer L√łkke
Inger St√łjberg og Claus Hjort Frederiksen sendes p√• banen for at forsvare formanden og de betalte bilag. Venstres partisekret√¶r sl√•r fast, at partiet allerede i 2012 fik et helt nyt regels√¶t for brug af penge i partiet.

19. maj 2014 - Tvivl om skattesnyd
Efter bilagssagerne er kommet frem, stilles der offentligt tvivl ved, om Lars L√łkke Rasmussen har betalt skat af goderne fra Venstre. Medlem af Venstres forretningsudvalg Peter G√¶melke vil have unders√łgt, om partiet har indberettet personalegoderne korrekt, mens L√łkke sl√•r fast, at skattesp√łrgsm√•l er en privatsag, og at der ikke er noget at komme efter.

20. maj 2014 - Sk√¶bnedag for L√łkke
Lars L√łkke Rasmussen skal st√• skoleret for Venstres forretningsudvalg og forklare sig i sagen om flybilletter, rygning og dyre habitter. Udvalget sl√•r efterf√łlgende fast, at der fortsat er fuld opbakning til formanden. Samme melding l√łd tidligere p√• dagen p√• et gruppem√łde, fortalte en tydelig r√łrt Lars L√łkke.

21. maj 2014 - Venstre i frit fald
Partiforeningerne beretter at de vinker farvel til medlemmer, og nogle steder er hvervningen helt sat p√• standby. Meningsm√•lingerne er de d√•rligste siden september 2011, og igen beklager partiets EP-kandidater sig over, at L√łkke-sagen skader deres valgkamp.

22. maj 2014 - Ny intern uro
Kritikken fra baglandet forts√¶tter, og Lars L√łkke Rasmussen beskyldes i Berlingske for hykleri og dobbeltmoral fra egne r√¶kker. Der lyder krav om flere interne m√łder, mere dokumentation og endda uvildige unders√łgelser.

23. maj 2014 - Sponsorbetalt t√łj
Det v√¶kker ny opsigt i baglandet, da Jyllands-Posten kan afsl√łre, at en del af regningen p√• 152.000 kroner for t√łj til Venstres formand, Lars L√łkke Rasmussen, er blevet betalt af en sponsor. Presset bliver s√• stort, at Landbrug & F√łdevarer f√łler sig n√łdsaget til offentligt at afvise, at det er dem, der har sponsoreret en del af t√łj-regningen.

24. maj 2014 - Ny tilbagegang dagen f√łr valget
Venstre fortsætter med at gå tilbage i de sidste meningsmålinger op til EP-valget. Den allersidste måling sender partiet under 20 procent af stemmerne og dermed en mindre vælgerandel end ved EP-valget i 2009.

25. maj 2014 - Vælgerlussing til EP-valget
Venstre f√•r et katastrofevalg. De f√•r blot 16,7 procent af stemmerne og mister et mandat. Kritikken vokser, rygterne g√•r p√• L√łkkes afgang, og i sin tale p√• valgaftenen tager Venstre-formanden det fulde ansvar for nedturen og fremrykker hovedbestyrelsesm√łdet, der kan afg√łre hans fremtid som formand og statsministerkandidat.

26. maj 2014 - Bagland kr√¶ver L√łkkes afgang
Venstre-baglandet er rystet ovenp√• et katastrofalt valg og pilen peger √©n vej. Allerede her starter de f√łrste kritiske r√łster, der kr√¶ver udskiftning p√• formandsposten, men L√łkke fastholder, at han er klar til at forts√¶tte og k√¶mpe videre.

27. maj 2014 - Massivt pres p√• L√łkke
Meningsm√•linger retter stor kritik af L√łkke og giver ham skylden for valgnederlaget. Flere politikere fra baglandet tr√¶der frem og kr√¶ver, at formanden tr√¶der tilbage, mens politiske analytikere sl√•r fast, at kritikken og uroen kan koste L√łkke livet som Venstre-formand.

28. maj 2014 - Alliance vil v√¶lte L√łkke
Det kommer frem, at kritikerne i Venstre mobiliserer kr√¶fter til at v√¶lte formand Lars L√łkke Rasmussen p√• et hovedbestyrelsesm√łde tirsdag den 3. juni. Heriblandt Langelands borgmester Bjarne Nielsen, som fort√¶ller, at stemningen i baglandet er, at man vil have en ny formand.