Nyheder

Verdens spidser samles til hemmeligt møde i København

En lang række af verdens mest fremtrædende virksomhedsledere, diplomater og politikere samles senere på ugen i København.

Det sker, når Bilderberg-organisationen afholder deres årlige møde fra torsdag til søndag. I den forbindelse gæster mere end 140 personer fra verdens absolutte elite Danmarks hovedstad.

Blandt mødedeltagerne er Googles stifter Eric Schmidt, den tidligere chef for Verdensbanken Robert Zoellick, Sveriges udenrigsminister Carl Bildt, USA’s legendariske tidligere udenrigsminister og Nobelpris-modtager Henry Kissinger og IMF-chef Christine Lagarde.

Syv danskere deltager også i mødet: Nato-chef Anders Fogh Rasmussen, Flemming Besenbacher fra Carlsberg, Ulrik Federspiel fra Haldor Topsøe, Egmont-direktør Steffen Kragh, Søren-Peter Olesen fra Carlsberg-fondet, Jørgen Huno Rasmussen fra Lundbeck-fonden og Haldor Topsøes bestyrelsesformand Henrik Topsøe.

Emnerne på Bilderberg-mødet vil blandt andet være situationen i Ukraine, verdens vej ud af den økonomiske krise og diskussionen om privatlivets fred.

Omgærdet af mystik

Der findes næppe en organisation, der er mere omgærdet af mystik end Bilderberg. Anklaget af konspirationsteoretikere for at være en hemmelig verdensregering, der trækker i trådene.

Deltagerne må ikke efterfølgende røbe, hvad der er blevet sagt på de lukkede møder, hvilket ofte har skabt grobund for mystik og konspirationsteorier. Bilderberg-organisationen selv understreger, at formålet med de årlige møder er at ”skabe grobund for en dialog mellem Europa og Nordamerika,” og at verdens ledere kan ”have tid til at lytte og reflektere”.

Ved tidligere møder har blandt andet Mærsk McKinney-Møller, Helle Thorning-Schmidt, Uffe Ellemann-Jensen og Jens Otto Krag deltaget.

Bilderberg

Sådan præsenterer Bilderberg-organisationen sig selv på bilderbergmeetings.org:

Founded in 1954, Bilderberg is an annual conference designed to foster dialogue between Europe and North America.

Every year, between 120-150 political leaders and experts from industry, finance, academia and the media are invited to take part in the conference. About two thirds of the participants come from Europe and the rest from North America; one third from politics and government and the rest from other fields.

The conference is a forum for informal discussions about megatrends and major issues facing the world. The meetings are held under the Chatham House Rule, which states that participants are free to use the information received, but neither the identity nor the affiliation of the speaker(s) nor of any other participant may be revealed.

Thanks to the private nature of the conference, the participants are not bound by the conventions of their office or by pre-agreed positions. As such, they can take time to listen, reflect and gather insights.

There is no detailed agenda, no resolutions are proposed, no votes are taken, and no policy statements are issued.