Nyheder

Thailandsk hærchef: Fred nødvendigt før folket får magten tilbage

Den thailandske hærchef, general Prayuth Chan-ocha, fremlagde fredag sine visioner for Thailand, efter militæret torsdag gennemførte et kup og overtog kontrollen over landet.

Ifølge militæret fandt kuppet sted for at stoppe den voldelige uro, udledt af regeringskritiske demonstrationer, som i flere måneder har præget Thailand.

- Vi må gennemføre økonomiske, sociale og politiske reformer før et valg. Hvis situationen er fredelig, er vi klar til igen at overdrage magten til folket, fortalte Prayuth Chan-ocha, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

General Prayuth havde indkaldt hundredvis af embedsmænd til et møde, hvor han fortalte dem, at han har brug for deres hjælp.

- Jeg ønsker, at alle offentligt ansatte skal hjælpe med at organisere landet, skulle hærchefen have sagt.

Uvished om afsat premierminister

Militæret havde tidligere fredag også indkaldt Thailands afsatte premierminister Yingluck Shinawatra til at møde hos de militære myndigheder.

Ifølge Reuters' oplysninger forbød de her både hende og 154 andre personer, herunder flere politikere og aktivister, at forlade landet.

Efter generalen havde forladt mødet, blev ni varebiler med tonede ruder set køre væk derfra, men det er uvist, hvad de lavede og om Yingluck Shinawatra var i en af bilerne. Men en tidligere assistent til den afsatte premierminister fortæller til Reuters, at Yingluck angiveligt har været uden for telefonisk kontakt i adskillige timer.

En assistent til en af ministrene fra den afsatte regering, skulle samtidig have fortalt Reuters, at flere personer - herunder den pågældende minister - var blevet tilbageholdt af militæret.

Flere lande har det seneste døgn fordømt og udtrykt bekymring over militærkuppet og udviklingen i Thailand.

Situationen i Thailand

* Hæren har torsdag taget kontrollen i Thailand.

* Uroen i Thailand har stået på siden oktober sidste år, hvor protesterne er bølget frem og tilbage for og imod regeringen og landets nu afsatte premierminister, Yingluck Shinawatra.

* Yingluck Shinawatra har været premierminister siden 2011. Hun blev afsat sammen med ni andre ministre på grund af magtmisbrug den 7. maj 2014.

* Hun er søster til den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som var premierminister fra 2001, indtil han blev afsat ved et militærkup i 2006. Han er idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.

* Tidligere vicepremierminister Suthep Thaugsuban leder oppositionen, der har demonstreret mod det thailandske styre. Han mener, at Thaksin, som bor i eksil, styrede landet gennem søsteren.

* Demonstrationerne begyndte, efter at regeringen i oktober foreslog amnesti for personer dømt for politisk-relaterede lovovertrædelser i perioden 2006-2013.

* Forslaget, der ville have givet Thaksin mulighed for at vende tilbage til Thailand uden at skulle afsone sin dom, blev siden opgivet af regeringspartiet.

/Ritzau