Nyheder

Vognmandens skattefidus vækker forargelse

Vognmanden Kurt Beier A/S betaler 800 rumænske Lei til sine rumænske lastbilschauffører. På næste billede kan du se et noget af en medarbejders kontrakt. Ukendt

En af Danmarks største vognmænd Kurt Beier A/S har fundet en smart metode til at udbetale løn til sine rumænske chauffører. En metode som betyder, at der kun skal betales skat af en tiendedel af lønnen.

De rumænske chauffører er ansat gennem Kurt Beiers rumænske samarbejdspartner, firmaet Gbt Logistic Srl. Tv2.dk er kommet i besiddelse af en ansættelseskontrakt, hvor det fremgår, at månedslønnen er på 800 rumænske Lei, svarende til blot 1.350 kroner.

Men da tv2.dk besøgte firmaadressen i Rumænien, fik vi oplyst, at chaufførerne udover grundlønnen får udbetalt omkring 10.000 kroner som skattefri diæter. Dermed slipper de for at betale skat af langt størstedelen af lønnen.

Konstruktionen er umiddelbart lovlig ifølge rumænsk lovgivning, men 3F mener der er tale om en avanceret form for løndumping.

- Det er jo bare endnu en fidus for at holde lønningerne nede og så få andre samfundsborgere til at betale for det. Det presser vores danske løn- og arbejdsforhold, og så mister vi endnu flere job, lyder det fra formanden for 3F Transport, Jan Villadsen.

- Vi følger loven

Kurt Beier A/S råder over en flåde på 400 lastbiler og udfører både international godstransport og transporter på danske veje, den såkaldte cabotagekørsel. En repræsentant fra Kurt Beier, der ved tv2.dk’s henvendelse blot præsenterede sig med fornavnet Niels, mener ikke der er noget problem.

- Lovgivningen er overholdt dernede, hvad jeg ved af, og mere er der sådan set ikke at sige til det. ”

Kan du ikke forklare hvorfor I udbetaler en meget lille del som egentlig løn og så resten som diæter?

- Betalingen af lønnen foregår efter rumænsk lovgivning, lyder svaret fra Niels.

3F mener det er en avanceret form for løndumping?

- Det betyder intet for mig hvad 3F siger, så længe lovgivningen er fulgt, og vi har sådan set ikke flere kommentarer til det.

Udnytter arbejdskraft

Brancheorganisationen Dansk Transport og Logistik er forarget over skattefidussen.

- Der er tale om åbenlys løndumping, når man betaler næsten hele lønnen som skattefri diæter. Det er udnyttelse af østeuropæisk arbejdskraft, der betyder en skævvridning af konkurrencen, siger adm.direktør Erik Østergaard.