Nyheder

Med børnene som våben: Katarina er stukket af fra sin mor

Igennem de seneste syv år har 11-årige Katarina befundet sig midt i forældrenes voldsomme konflikter.

Undervejs har hun i perioder haft mistet kontakten til sin far og mor på skift.

De voksne har gentagende gange været i Statsforvaltningen og fogedretten. Myndighederne har ikke kunnet få Katarinas forældre til at samarbejde, og situationen er eskaleret med gentagende politianmeldelser, et polititilhold og en betinget dom for trusler.

Katarinas mor har forældremyndigheden, og Katarina bor hos hende. Men nu er hun stukket af fra sin mor og hjem til sin far Ryan. Moren har meldt Ryan for børnebortførelse.

- Hun er stukket af fra sin mor, og hun har brug for hjælp. Det er tredje gang, hun har gjort det. Jeg ser det lidt som et råb om hjælp, siger Ryan.

- Jeg har ikke bortført hende eller noget som helst. Hun er selv stukket af, siger han i telefonen til politiet, da de henvender sig.

Truer barnets sundhed

Ryan vil ikke tvinge Katarina til at tage tilbage til sin mor. Katarina selv siger, at hun ikke har lyst til at bo hos sin mor lige nu, men at hun stadig ønsker at have kontakt til hende.

- Det er ikke spor rart. Det har stået på længe nok, synes jeg. Jeg synes godt, man bare kunne få afgjort det hele, siger den 11-årige pige, mens hun venter på, at politiet og fogeden kommer og henter hende.

En psykolog har tidligere slået alarm og konkluderet, at konfliktniveauet påvirker Katarina og lillebroren på en sådan måde, at det kan blive truende for deres sundhed og udvikling.

- Jeg synes bare ikke, de kan være bekendt, hvis de kommer og henter mig og hiver i mig. Men det gør de sikkert, siger Katarina.

Katarinas mor har ikke ønsket at deltage i programmet. Hun siger, at hun kun ønsker det bedste for sin datter. Hun fortæller, at hun ikke så anden mulighed end at gå til fogedretten, da hendes datter stak af.

I dokumentarserien ’Med børnene som våben’ kan du se, hvad der sker, når politiet kommer efter Katarina. Du kan også følge med torsdag aften på tv2.dk.

Tredje og sidste program bliver sendt torsdag klokken 20.00 på TV 2.

Du kan se de to første afsnit på TV 2 PLAY her.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 PLAY, kan du gratis oprette dig som bruger på www.tv2play.dk. Første måned er gratis.

Med børnene som våben

I dokumentarserien 'Med børnene som våben' satte TV 2 i maj 2014 fokus på børn i skilsmissefamilier. I en ny dokumentar, 'Med børnene som vågen - krigen fortsætter', fulgte vi op på nogle af de forældre, vi mødte i de første programmer, og som stadig ikke har kontakt til deres børn.

Mange skilsmisser ender i dag i en kamp om børnene. Næsten 800 gange om året beslutter Statsforvaltningen, at et barn ikke skal se den ene af sine forældre. Det tal er endda kun en konservativ udredning på baggrund af Ankestyrelsens indberetninger fra Statsforvaltningen. Tallet kan altså godt være højere.