Nyheder

Derfor demonstrerer de studerende foran Christiansborg

De studerende demonstrerer onsdag mod forringelser af flere uddannelser Polfoto

Under parolen ”Nej til mindre uddannelse” samles studerende fra hele landet onsdag eftermiddag til demonstration på Christiansborg Slotsplads.

De studerende er særligt utilfredse med politikernes planer om at lave karakterkrav for at komme ind på ungdomsuddannelserne og tankerne om at fjerne de studerendes krav på at tage en kandidatuddannelse.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Phillip Dimsits, fortæller til tv2.dk, at mellem ti og 20 gymnasier landet over har boykottet undervisning, for at deltage i demonstrationen. Formanden forventer, at omkring  5000 deltager i demonstrationen.

For gymnasieeleverne handler demonstrationen primært om at få politikerne på Christiansborg til at droppe det karakterkrav til gymnasiet, som særligt de borgerlige partier har luftet.

- Hvis man gerne vil have flere unge ind på de andre ungdomsuddannelser (andre end gymnasiet, red.), så burde man i langt højere grad styrke de uddannelser, styrke vejledningen og i det hele taget styrke dialogen på tværs af uddannelsessystemet, siger Phillip Dimits, der altså ikke mener, at det bør blive sværere at komme ind på gymnasiet.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, er enig.

- Regeringen skal lade være med at begrænse uddannelse og i stedet sikre muligheden for, at man kan uddanne sig i fællesskab og blive dygtigere sammen. At indføre karakterkrav på ungdomsuddannelserne, hvor man vil lade karaktere helt ned til 14-15 års alderen afgøre, om man overhovedet får mulighed for at tage en uddannelse, står i modsætning til det. Det vil afskære tusindvis af unge muligheden for at få en uddannelse, siger Jakob Ruggaard til tv2.dk.

For formanden for Danske Studerendes Fællesråd handler onsdagens demonstration også om at bevare kravet på at tage en kandidatuddannelse.

Som reglerne er i dag, har de studerende efter en færdiggjort bacheloruddannelse krav på at tage en kandidatuddannelse.

Men i april måned forslog regerings Kvalitetsudvalg, at de krav droppes. Det gjorde Kvalitetsudvalget, da det mener, at færre optagne på kandidatuddannelserne vil højne niveauet på universiteterne.

Det forslag giver Jakob Ruggaard ikke meget for.

- Det vil afskære os retten til at færdiggøre vores uddannelse og tvinge os ud på et arbejdsmarked, som er ikke eksisterende, og hvor rigtig mange af os vil blive arbejdsløse, og hvor vi kun vil have en halv uddannelse med i bagagen. Det hjælper jo ikke at smide folk ud med endnu mindre uddannelse eller halve uddannelser. Det er en helt meningsløs idé, siger han.

- I dag vil vi så konfrontere politikerne med de elever, som deres politik går ud over. Så de helt konkret kan se, hvem det er. Unge mennesker, der er engagerede, motiverede og dygtige, som ikke ville have mulighed for at tage uddannelse, hvis man gennemfører nogle af de idéer, som regeringen sidder og barsler med, siger Jakob Ruggaard.

Det er langt fra første gang, at danske studerende demonstrerer mod det, de kalder forringelse af uddannelserne, men Jakob Ruggaard er overbevist om, at dagens aktion flytter noget på Christiansborg.

Det samme gør Phillip Dimsits.

- Jeg ved at der er møde inde i salen i dag, så de kan næsten ikke undgå at høre os. 

Regeringen skal i den kommende tid forhandle fremtiden for uddannelserne i Danmark med de øvrige partier på Christiansborg.