Her er ideen bag forhadt valg-video

Voteman er allerede blevet en forhadt figur - blot få timer efter, at han blev introduceret til danskerne.

Macho-tegnefilmsfiguren, som bl.a. afbryder et blowjob fra fire kvinder for at springe ud i verden for at tæske folk til at stemme ved Europaparlamentsvalget, er det seneste fremstød fra Folketinget for at få unge til at stemme den 25. maj,

Og det har fået både borgere og politikere op af stolen.

Bl.a. skriver Özlem Cekic fra SF på Twitter:

- Filmen skal tages af med det samme. Folketinget kan og skal ikke være afsender på sådan et kvindesyn

Rasmus Horn Langhoff fra Socialdemokratiet er heller ikke begejstret:

- Folketinget er ung med de unge med vold og blowjob, for der er EU-valg. Det er bare dumt med dumt på.

Det er selvfølgelig overdrevet
Det er Folketingets EU oplysning og Folketingets kommunikationsafdeling, der står bag filmen og dens indhold, mens man har fået animationsinstruktøren Jan Rahbek til at lave selve tegnefilmen, som nu er dukket op på Youtube. Det fortæller Martin Jørgensen, koordinator for EU Oplysningen til tv2.dk.

- Vi skulle finde på noget, som kunne nå ud til førstegangsvælgerne, så de blev klar over, at der var valg og samtidig blev opfordret til at bruge deres demokratiske ret, siger han.

- Ideen er jo lidt, at den skal virke viral på sociale medier ved at være humoristisk, overraskende og lidt i den stil. Den er selvfølgelig overdrevet og det er jo lidt af det virale i den, at der er de her virkemidler for at få folk til at dele videoen og gøre opmærksom på valget.

Svær at få fat i
Han vil dog ikke svare på, hvorvidt folkene bag videoen er overraskede over den negative modtagelse af Voteman.

- Der vil være forskellige holdninger til videoen, men ideen er jo også at få gjort opmærksom på valget og valgdatoen. De unge er en målgruppe, som er lidt svær at få fat i, og hvis det skal virke viralt, så skal det både være overraskende og originalt. Det har vi ønsket med denne video, siger Martin Jørgensen.

Han tilføjer, at man undervejs i processen med at producere en film, der kunne få de unge til at stemme, har haft fokus på indholdet af afstemningen.

- Men det har bare ikke virket. Med denne video forsøger vi at få opmærksomheden hos førstegangsvælgerne og så i anden omgang give den mere traditionelle information.

Martin Jørgensen tilføjer, at man i Folketingets EU Oplysning og kommunikationsafdeling ikke har nogle umiddelbare kriterier for, hvornår Voteman-videoen har klaret sit job tilfredsstillende blandt de unge vælgere.