Pistolmand er 26, dansk statsborger og har opholdt sig i Syrien

Den mand, som er blevet anholdt mistænkt for at stå bag drabsforsøget på forfatteren Lars Hedegaard den 5.

Den mand, som er blevet anholdt mistænkt for at stå bag drabsforsøget på forfatteren Lars Hedegaard den 5. februar sidste år, er dansk statsborger og har siden tidspunktet for drabsforsøget opholdt sig i Syrien og Tyrkiet.

Det oplyste Københavns Politi på et pressemøde efter det tidligere i dag kom frem, at den formodede gerningsmand var blevet anholdt i fredags.

Politiet vil ikke kommentere på, hvorvidt manden har kæmpet i Syrien som frivillig, men oplyser til TV 2, at manden havde et falsk pas på sig, da han blev anholdt i Tyrkiet, og at han er tidligere kendt af politiet.

- Vi har kendt ham, men ikke for noget særligt, siger Jørgen Skov, der er politiinspektør ved Københavns Politi og leder af efterforskningsenheden.

Blå bil holdt parkeret foran bopæl i seks uger
Det var en blå varebil, der ledte politiet på sporet af den nu anholdte gerningsmand. Bilen holdt på Pelargonievej på Frederiksberg – hvor Lars Hedegaard på daværende tidspunkt boede. Men som det kom frem i juli 2013 fattede politiet ikke mistanke til, at bilen kunne forbindes til drabsforsøget, før politiet fik en henvendelse fra en beboer i gaden den 20. marts:

- Vi blev gjort opmærksom på en bil, der holdt parkeret foran Lars Hedegaards bopæl. Den havde vi også noteret os på selve gerningsdatoen, men da var den ikke så interessant. Den var ejet af en dansk kvinde. Sidenhen fandt vi ud af, at hun faktisk havde solgt den, oplyser Jens Møller Jensen, der er vicepolitiinspektør og leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet.

 

Den blå varevogn holdt foran Lars Hedegaards bopæl i seks uger, før politiet opdagede, at den havde forbindelse til drabsforsøget
Den blå varevogn holdt foran Lars Hedegaards bopæl i seks uger, før politiet opdagede, at den havde forbindelse til drabsforsøget Foto: TV 2

 

Fik navn pĂĄ person i august
Flere ting omkring salget af bilen har ifølge politiet været afgørende for efterforskningen, men på trods af at der blev fundet tekniske spor i bilen, ledte det ikke politiet på sporet af den nu anholdte 26-årige mand. Det skete først i august:

- Omkring slutningen af august fik vi en navngiven person, som blev interessant i vores efterforskning. Og det var den mistænkte som blev anholdt i fredags, oplyser Jens Møller Jensen.

Du kan læse alle detaljerne fra politiets pressemøde i liveopdateringen.

  • Han er 26 ĂĄr og dansk statsborger med mellemøstlig herkomst
  • Han rejste ud af Danmark pĂĄ dagen for drabsforsøget den 5. februar og har opholdt sig i Tyrkiet og Syrien
  • Han blev anholdt i Tyrkiet i fredags efter dansk politi i november udsendte en international arrestordre
  • Han har ifølge politiet købt en blĂĄ bil fra en dansk kvinde i Den BlĂĄ Avis. Bilen holdt i seks uger foran Lars Hedegaards daværende bopæl pĂĄ Frederiksberg
  • Han er allerede kendt af politiet, men ikke for noget alvorligt, oplyser politiet