Kulturarv i fare: Runesten forfalder

Nogle tror måske, at sten aldrig forgår.

Nogle tror måske, at sten aldrig forgår. Men nu viser det sig, at Danmarks mange runesten er i fare for at blive ødelagt.

Ålumstenen er en af de 66 runesten, som står i den frie danske natur. Den er så hårdt angrebet af lav, at hele overfladen på runestenen er i fare for at forsvinde.

- Jeg er meget bekymret for de danske runesten, der er placeret udenfor på kirkegårde og rundt i landskabet. Det er kulturarven, der er på spil, siger stenkonservator Mette Westergaard Nielsen til Kulturen på NEWS.

- På mange af stenene er overfladen meget forvitret, og der er fare for, at runerne forsvinder, hvis der ikke gøres noget. Men ingen gør noget.

Der er dog lyspunkter for runestenene. Klejtrupstenen er netop blevet genrejst og restaureret af Kulturstyrelsens folk. Men styrelsen har langt fra penge nok til at bevare alle de danske runesten, derfor er mange af dem så medtagne af vind, alger og vejr, at skriften og dermed den danske kulturarv risikerer at forsvinde. Og med den pose penge, der er til rådighed, er der ikke meget at stille op, erkender Kulturstyrelsen:           

- De her 66 runesten, der står ude i naturen, indgår i en fælles pulje for, hvordan vi vedligeholder alle fortidsminderne i Danmark. Vi har lige godt 1,3 millioner kroner, og dem er vi nødt til at prioritere, så de rækker så langt som overhovedet muligt. For eksempel kan der ved et sted som Kalø Slotsruin være sikkerhedshensyn, vi må tage, så folk ikke kommer til skade, når de besøger stedet. Og så handler det jo også om, hvor mange besøgende, der kommer de forskellige steder. Ved Kalø Slotsruin er der årligt 150.000 besøgende, mens Klejtrupstenen bliver besøgt at nogle hundrede hvert år, siger bevaringsarkitekt Jørgen Frandsen fra Kulturstyrelsen til Kulturen på NEWS.

Stenkonservator Mette Westergaard Nielsen mener, at det er vigtigt, at der gøres noget nu for at redde den ældgamle kulturarv.