Nyheder

Terrorprædikant skal blive bag tremmer

Det var en storsmilende Said Mansour - også er kendt som 'Boghandleren fra Brønshøj' - der onsdag blev fremstillet for en dommer i Retten på Frederiksberg. Gennem glasruden fra rettens særligt sikrede retslokale vinkede til sin hustru, der sad på tilskuerrækkerne, ligesom en mandlig bekendt fik en tilsvarende hilsen.

Den 54-årige Mansour blev anholdt 11. februar og sigtet efter terrorparagraffen for at opildne til terror - for blandt andet 'offentligt at have medvirket til tilskyndelse til forbrydelse og billiget terrorhandlinger' - og efter at hans varetægtsfængsling én gang er blevet forlænget pr brev, var han onsdag personligt til stede ved Retten på Frederiksberg, hvor han efter et lukket retsmøde fik sin varetægtsfængsling forlænget frem til 7. maj.

- Jeg har en del materiale, som jeg gerne vil fremlægge for dommeren, sagde politiets anklager, Jakob Buch Jepsen, til tv2.dk inden retsmødet.

Og en del materiale var der tale om - 21 tykke røde ringbind, der stod side om side med de fire blå, som Jakob Buch Jepsen havde med til grundlovsforhøret 12. februar.

Da politiet slog til mod Said Mansour, skete det efter længere tids efterforskning, og ifølge politiets anklager er efterforskningen fortsat - og langt fra afsluttet på nuværende tidspunkt.

- Vi vil fortsætte vores efterforskning gennem foråret og forsommeren, sagde Jakob Buch-Jepsen til dommeren.

Og med den begrundelse opretholdt dommeren de lukkede døre i sagen - trods protester fra både presse og forsvarer Thorkild Høyer, der repræsenterer Said Mansour i sagen.

- Jeg gav udtryk for i den åbne del af retsmødet, at der ikke var nogen grund til at lukke dørene, siger Thorkild Høyer, der argumenterede for, at åbne døre ikke ville kunne påvirke hverken den fortsatte efterforskning eller de vidner, som politiet mangler at afhøre.

Siden Said Mansour blev arresteret den 11. februar har politiet fortsat efterforskningen, og sagen, der allerede er forhåndsberammet til november og december måned, forventes at vare 15 retsdage.

- Når der er sat så mange dage af til retssagen, er det på grund af dens omfang og karakter, siger Jacob Buch Jepsen til tv2.dk.

Said Mansour - der officielt har ændret navn til Sam Mansour - nægter sig skyldig i alle punkter i sigtelsen.

- Min klient siger, at han kun har oplyst om religiøse emner. Han har kun udgivet bøger, der lovligt er udgivet andre steder, siger Thorkild Høyer.

- Den her sag handler om, om han har overskredet grænsen for ytringsfrihed. Den handler ikke om synet på - eller antipatien mod - hans religiøse udmeldinger. Det handler om, om han rent faktisk har støttet terrorvirksomhed, siger Thorkild Høyer.

Allerede i marts 2013 blev Said Mansour første gang anholdt og præsenteret for en sigtelse om at opildne til terror - men dengang fulgte der ikke et krav om fængsling med.

Københavns Politi mener dog, at han siden marts 2013 har fortsat sit virke, og derfor har politiet i denne omgang krævet ham varetægtsfængslet.

Said Mansour blev i 2007 idømt tre et halvt års fængsel for at opildne til terror – for brud på det, der i dag er Straffelovens § 114 e. Selvom det strider mod sædvane afsonede han uld straf - kriminalforsorgen mente, at Mansour fortsatte sin virksomhed i fængslet.