Nyheder

Reportage: Sikkerheden i Rio vakler forud for VM

Rio de Janeiros sikkerhedsprojekt vakler forud for VM. Med 72 dage til VM i Brasilien kæmper finalebyen Rio de Janeiro hårdt for at få styr på de lovløse slumområder - også kendt som favelaer. Søndag morgen indtog politimilitærstyrker endnu et område, men situationen i flere af de 37 pacificerede favelaer er langt fra stabil.

Støvet hvirvler op, mens tanks og bulldozere drøner i motorvejens nødspor. 1.180 skarpbevæbnede og kampklædte militærpolitibetjente bemander køretøjerne med drabelige logoer af dolkede dødningehoveder på siderne. Det minder om en krigszone, men aktionen bliver kaldt en pacificering – en fredsaktion.

Det er en højhellig søndag morgen i Rio de Janeiro, hvor en smuk solopgang sætter scenen til indtagelsen af favela-komplekset Maré – et område med 15 små favelaer med i alt 130.000 indbyggere. Maré ligger 8 kilometer fra den internationale lufthavn og 9 kilometer fra VM-stadionet Maracanã.

De lokale styrker fra Rio de Janeiro er ved operationen for første gang akkompagneret af nationale styrker. Et tegn på, at kampen mod narkokriminelle bander er intensiveret. Rio de Janeiros guvernør, Sergio Cabral, var ugen forinden i hovedstaden Brasilia for at bede præsident Dilma Rousseff om assistance.

Det skete efter flere måneder med modvind, hvor pacificeringsstyrker i flere af de 37 statskontrollerede favelaer har haft svært ved at fastholde kontrollen. Narkobandernes tilstedeværelse og magt blev blandt andet manifesteret i Brasiliens største favela, Rocinha, hvor lederen for hele pacificeringsprojektet, kommandant Frederico Caldas, blev skudsåret i hovedet i kamp med bandemedlemmer.

Guvernør: ”Vi er blevet truet”

At sikkerhedsprojektet har problemer er ingen hemmelighed. Guvernør Sergio Cabral, der var manden, der satte projektet i søen i 2008 kort tid efter at Brasilien blev tildelt VM-værtsskabet, udtalte søndag efter aktionen:

- Vi er blevet provokeret og truet i de sidste to-tre måneder af den parallelle magt i et forsøg på at svække vores sikkerhedspolitik. Det er noget, som folk i Rio de Janeiro og Brasilien anerkender.

Det er også noget, José Oliveria kan bekræfte. Han har boet i favelaen Rocinha i over 40 år og er aktiv i den lokale debat gennem sit formandskab i foreningen ”Rocinha Sem Fronteira” (oversat: Rocinha Uden Grænser). Han mærker også, at politiets jerngreb er sluppet.

- Det er tydeligt, at narkobanderne har genvundet magt. Jeg ser flere af dem, når jeg går op af trapperne tæt ved mit hjem. Og lige uden for min dør blev der affyret skud i sidste uge. Folk i Rocinha har mistet tilliden til militærpolitiet. De opfører sig dårligt, har ingen respekt for folk, tæver de unge knægte, og her er stadig ikke sikkert, siger han.

Militærpolitiet i Rio de Janeiro er kendt som en af verdens farligste politistyrker. Fra 2007 til 2012 har militærpolitiet i staten Rio de Janeiro (16 mio. indbyggere) dræbt 884 mennesker om året. Til sammenligning har politiet i New York (8 mio. indbyggere) dræbt 10 mennesker om året i samme periode. Militærpolitiet står for 15 % af det samlede antal myrdede i staten Rio de Janeiro

Godmorgen med et maskingevær

Søndagens operation er i fuld gang. Soldater fra indsatsgruppen Choque (oversat: konfrontation) løber rundt fra hjørne til hjørne i favelaens smalle gader. Løbene fra pumpguns og maskinpistoler peger på vinduer, op ad trappeskakter og rundt om gadehjørnerne. Det minder om krig, men her er fjenden byens egne indbyggere – naboens søn. Et par beboere titter frem i døråbningerne i daggryets skær og får deres første møde med deres nye nabo – en skarpbevæbnet betjent.

Det er dog langt fra alle, som byder styrkerne hjerteligt velkommen. I alt 118 personer blev anholdt under pacificeringen heriblandt områdets tidligere leder ”Lille P”. Han var leder af narkomarkedet og den uformelle konge af området. Med kongens fald og hans allieredes flugt kan beboerne i Maré se frem til et nyt kapitel.

- Det er en bydel, som nu er en del af byen. En historisk dag. Hvor politiets tilstedeværelse før betød frygt, betyder det i dag fredens ankomst, sagde guvernør Sergio Cabral efter pacificeringen.

På dyreskuepladsen i Maré hejses det brasilianske flag side om side med flaget for staten Rio de Janeiro. Territorie generobret. Rytteriet er på plads og en kvindelig betjent har en lille 1-årig knægt på skødet. Med en Choque-barrett på hovedet bliver han reddet rund i manegen, mens lokale TV-stationer lunter ivrigt efter.

Rio de Janeiro har brug i den grad for en succeshistorie forud for værtsskabet for verdens største event, og der bliver kæmpet indædt – ikke bare for at generobre territorier, mens måske ligeså vigtigt for at generobre folkets tillid.