Nyheder

Forsker: Du lærer fire ting af gyserfilm

Er du typen, der er tiltrukket af film, som byder på gys, chok og splat?

I så fald kan du glæde dig over, at du faktisk kan blive stærkere af at se gyserfilm, fordi du bliver klogere på dig selv og dine følelser.

Gys er især godt for kvinder, fortæller Rikke Schubart, der er lektor i medievidenskab ved Syddansk Universitet og forsker i gyserfilm.

- Vi lærer fire ting: Vi mærker angsten, vi lærer, hvordan vi skal reagere på angsten, og vi lærer at kontrollere, hvordan vi reagerer. Det vil sige, at vi for eksempel ikke løber skrigende væk, første gang vi ser noget, vi bliver bange for, men siger ’det kan jeg godt tage’. Den fjerde og sidste ting er, at vi lærer at eksperimentere med vores angst, siger hun til ’Kulturen på NEWS’ og uddyber:

- Vi er egentlig alle sammen bange, så angst er et vilkår, som vi alle sammen lever med, men nogle af os gør måske meget for at undgå at blive bange, fordi vi tænker ’ej, det kan jeg slet ikke holde til’, ’det tør jeg ikke’ eller ’jeg dør, hvis jeg skal til den her jobsamtale’. Og der er mænd bedre til at sige ’selvfølgelig dør jeg ikke’ og er bedre til at udsætte sig selv for noget, der måske kan gøre ondt eller gøre dem bange. De ved godt, at de kommer ud på den anden side.

Du kan se hele interviewet i klippet øverst i artiklen, hvor du også kan få svar på, hvad du konkret lærer ved at se en klassisk gyserfilm som ’Ondskabens hotel’.