Nyheder

Nu er det slut med slagtning uden bedøvelse

Der kommer nu et forbud mod religiøse slagtninger uden bedøvelse i Danmark. Det viser dokumenter fra Fødevarestyrelsen, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Den nye bekendtgørelse træder i kraft den 17. februar og betyder, at danske slagterier ikke længere kan søge om dispensation til at droppe bedøvelsen ved religiøse slagtninger.

Men det er et indgreb i religionsfriheden, mener Det Jødiske Samfund i Danmark og Det islamiske Trossamfund i Danmark.

- Det er vigtigt, fordi det er er en stor del af muslimernes hverdag at kunne slagte et dyr på den måde, som det nu er beskrevet på. Det kan godt være, at den ikke bliver brugt den her måde, men vi mener, at det er et stort skridt at tage, siger Benyones Essabar, der er formad for organisationen Danish Halal, der repræsenterer 53 muslimske foreninger herunder Det Islamiske Trossamfund.

- Jeg kan kun sige, at jeg er fuldstændig enig, siger Finn Schwarz fra Det Jødiske Samfund i Danmark.

Ændringerne på området kommer efter, at den tidligere fødevareminister Karen Hækkerup i august sidste år krævede, at al rituel slagtning uden bedøvelse i Danmark skulle forbydes.

De to trossamfund har forsøgt at få et møde med den nuværende fødevareminister Dan Jørgensen for at udtrykke deres frustration. Det møde har fødevareministeren dog afvist, og han henviser i stedet for trossamfundene til Fødevarestyrelsen, fremgår det af dokumenterne, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Se, hvordan Det Dyreetiske Råd forholder sig til ændringerne i tv-klippet i toppen af artiklen.

Halal-slagtning

Når kvæg slagtes på traditionel vis i Danmark, så sker det ved, at slagteren bruger en boltpistol, der trænger igennem dyrets kranie og gør dyret bevidstløst.

Ved halalslagtning trænger boltpistolen ikke ind i kraniet, men slår dyret bevidstløst ved et kraftigt slag i panden. Dernæst siges en bøn fra Koranen.

I begge tilfælde får dyret derefter blodårerne i halsen skåret over og det dør ved afblødning. Muslimerne bruger desuden en anden kniv end ved konventionel slagtning.