Islamisme i verden: Dansker er første generation jihadist

16x9
Said Mansour Foto: Polfoto

Den militante islamisme i Danmark daterer sig tilbage til 1990'erne, da flere tidligere Mujahideen-krigere fra den sovjetisk-afghanske krig fandt en s

Den militante islamisme i Danmark daterer sig tilbage til 1990'erne, da flere tidligere Mujahideen-krigere fra den sovjetisk-afghanske krig fandt en sikker havn i landet.

Sådan indledes kapitlet om Danmark i en amerikansk oversigt over islamisme i verden – en oversigt, der i øvrigt vurderer den islamistiske aktivitet i Danmark til at være ’lav’.

Men en af de centrale danskere, som USA har fundet det værd at holde øje med, er 54-årige marokkanskfødte Said Mansour – Boghandleren fra Brønshøj – der tirsdag igen blev anholdt af Københavns Politi.

Said Mansour, der i 2007 blev idømt tre et halvt års fængsel for at opildne til terror – Said Mansour, der gennem mere end to årtier har distribueret radikalt islamistisk materiale, der både har omfattet taler af Osama Bin Laden og videoer, videoer og kassettebånd, der har opfordret til drab på jøder og deltagelse i voldelig væbnet jihad – hellig krig.

‘American Foreign Policy Council’, som står bag gennemgangen af islamismen I Danmark, beskriver Said Mansour som ‘et fremtrædende medlem af den første generation af jihadister’ – og i kapitlet om Danmark forbindes han ikke bare med Den Blinde Sheikh, Omar Abdel Rahman, der afsoner livstidsdom for omfattende terrorplanlægning i New York - ifølge den amerikanske oversigt har Mansour også tætte bånd til Abu Talal - Talat Fouad Kassem - der fik politisk asyl i Danmark i 1995.

To år efter, at han i Politiken sympatiserede med de blodige angreb, der havde været på turister i Egypten.

- Ved at tage til Egypten som turist støtter man regimet, sagde Talat Fouad Kassem - der senere forsvandt under en rejse til Kroatien. Senere er det kommet frem, at han var første brik i det kontroversielle amerikanske fangeprogram. Og at han blev udleveret til Egypten.

Desuden er Said Mansour ifølge den amerikanske gennemgang forbundet med den ’berygtede London-baserede terrorist Abu Qatada’, der sidste år blev udleveret fra Storbritannien til Jordan og nu sider på anklagebænken i to genoptagelsen af sager, han ellers er dømt for in absentia.

Endvidere er islamistsk propagandamateriale fra Said Mansours forlag Al Nur Islamic Information systematisk blevet fundet I forbindelse med en række større terrorsager I forskellige lande – blandt andet i forbindelse med Glostrup-sagen i Danmark og også i Tyskland, Spanien, Belgien og USA, står der i den amerikanske oversigt.

Kilde:

American Foreign Policy Council

har i

World Almanac of Islamism

skrevet et kapitel om Danmark.

Læs det HER