Nyheder

Afghanistans usikre fremtid: 'Fred er mit største ønske'

"Jeg er bange for at dø," sagde en 25-årig afghansk kvinde til mig, da jeg var i Kabul for nylig.

Frygten og afmagten var ikke til at tage fejl af. Ligesom hos flere andre afghanere jeg mødte. For lige nu er alt usikkert i det krigshærgede land. De internationale styrker er på vej ud, og det kan gå flere veje. Flere afghanere frygter med god grund borgerkrig, hvis ikke der bliver fundet en politisk løsning.

Og netop en politisk løsning er på alles læber – den amerikansk-ledet koalition ISAF har for længst indset, at blodudgydelserne kun kan stoppes med en fredsaftale med fjenden Taliban. Men indtil nu er alle forsøg på hemmelige - og mere offentlige - fredsforhandlinger mellem amerikanerne, de afghanske myndigheder og Taliban faldet til jorden.

Så nu har den afghanske præsident Hamid Karzai taget sagen i egen hånd –  som han i øvrigt også tidligere har forsøgt. Uden held. Han har i al hemmelighed diskuteret med Taliban, som han kalder ”brødre”. Taliban vil dog ikke forhandle med ham, men direkte med amerikanerne, fordi oprørsgruppen anser Karzai for at være amerikanernes puddelhund og dermed afklædt for reel magt eller autoritet.

Men ikke desto mindre sker der en masse i kulissen i disse måneder forud for det forestående præsidentvalg i april. Amerikanerne er frustrerede over præsident Karzai, der på det seneste er begyndt at flirte intenst med Taliban for til gengæld at give amerikanerne en kold skulder. Men måske er denne afstandstagen overfor amerikanerne, som han i øvrigt har kaldt ”rivaler”, en del af strategien for at komme tættere på Taliban? Karzai vil ikke underskrive en bilateral sikkerhedsaftale med amerikanerne – en aftale, der skal sikre donorpenge og flere tusind amerikanske soldater i Afghanistan efter 2014.

Mange afghanere er uenige med Karzai – de er bange for, at de udenlandske styrkers totale exit fra Afghanistan vil resultere i et kaos i alt fra økonomi til sikkerhed. Et af stridspunkterne mellem USA og Afghanistan er netop forhandlingerne med Taliban – Karzai vil have, at amerikanerne forhandler seriøst med Taliban, inden han underskriver en aftale.

Nogle spørger sig selv, om præsident Karzai mest af alt prøver at redde sit eftermæle – han vil ikke huskes som præsidenten, der lod udenlandske styrker blive på afghansk jord og ikke modsagde amerikanerne. Andre mener at han desperat prøver at fastholde magten, fordi han ikke kan blive genvalgt til valget, og derfor også tænker på tiden efter. Han kan blive tvunget til at leve i eksil medmindre Taliban vil tolerere ham på afghansk jord på grund af den seneste tids tilnærmelser. Der er altså meget på spil.

Og mens hemmelige møder, forhandlinger og politiske stridigheder bliver intensiveret, håber afghanerne bare, at der kommer fred.

”Fred er mit største ønske. Så jeg ikke skal gå at være bange hele tiden”, sagde den unge afghanske kvinde til mig.