Nyheder

TV: Mistænkt prinsesse går smilende til retten

Med et smil på læberne ankom den spanske konges yngste datter Cristina lørdag til en retsbygning på Mallorca, hvor hun skal afhøres i en sag, mistænkt for korruption.

Den 48-årige prinsesse virkede rolig, gav hånd og hilste på enkelte af de fremmødte, da hun trådte ud af sin mørke bil og gik de få skridt op til retslokalet i Palma de Mallorca.

En flok modstandere af kongehuset var samlet foran domstolen, hvor de - skærmet af politiet - viftede bannere med skriften: "Royalt blod - en anden retfærdighed".

Det er første gang i moderne tid, at et højtstående medlem af kongefamilien må møde op i retten, mistænkt for at have brudt loven.

Prinsesse Cristina har længe været mistænkt i sagen, der har forbindelse til hendes mand, Iñaki Urdangarín. Han er 46 år og tidligere håndboldspiller på internationalt topplan. De kom i myndighedernes søgelys på grund af mistanker om, at han har svindlet med offentlige midler i størrelsesordenen seks millioner euro - omkring 45 millioner kroner.

I november afgjorde en domstol, at Urdangarin skulle afgive 16 af sine ejendomme til millionvis af euro.

Mistanken er, at svindlen er sket gennem ekshåndboldspillerens selskab Noos Institute, der er en velgørenhedsorganisation.

Noos har organiseret erhvervs- og sportskonferencer, og mistanken går så på, at Urdangarin har sendt for store regninger til de lokalregeringer, der skulle betale for konferencerne, og derefter puttet differencen i egen lomme.

Prinsesse Cristina er medlem af bestyrelsen i Noos og ejer sammen med sin mand firmaet Aizoon, som myndighederne har mistænkt for at være et selskab, der er brugt til hvidvask af sorte penge.

Kongedatteren er ikke anklaget for noget, og der er formelt ikke nogen sag - i hvert fald ikke endnu.

Det spanske retsvæsen og efterforskning foregår anderledes end i Danmark, og det, der er i gang - og som lørdagens retsmøde er en del af - er efterforskning.

Der er tale om en juridisk undersøgelse, og den har dommer Jose Castro været i gang med i over to år. Undersøgelsen skal vise, om der er grundlag for at rejse formelle anklager mod prinsessen, som vil sidde i retten som mistænkt.

Upopulært kongehus

Prinsessen og eks-håndboldspilleren bor nu med deres fire børn i Geneve. Der flyttede de til, efter at myndighederne i 2012 beslaglagde parrets villa i Barcelona som sikkerhed i forbindelse med et eventuelt erstatningsansvar, som parret måtte blive idømt.

Det spanske kongehus er ikke populært i øjeblikket.

En måling i januar i avisen El Mundo viste, at 62 procent af spanierne mener, at den skandaleombruste konge bør træde tilbage. Under halvdelen af spanierne støtter monarkiet.