Dansker løser gåden: Derfor uddøde mammutten

Den danske dna-forsker Eske Willerslev, professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik, har fundet svaret på en af urtidens største gåder.

Hvorfor uddøde det kæmpe pattedyr mammutten?

Forskere har hidtil manglet det endegyldige bevis på, hvad der førte til, at dyrene uddøde, men Eske Willerslev har stået i spidsen for et forskerhold, der på ekspeditioner til Alaska og Sibirien, er kommet frem til et svar.

- Det er klimaændringer, der så igen resulterer en ændring af vegetationen, forklarer Eske Willerslev og uddyber:

- Specifikt er det, at man mister nogle urter, som er meget næringsrige og som har dannet hovedfødegrundlaget for de her dyr.

Forskningsresultatet kan ikke kun bruges til at sige noget om fortiden, fortæller Eske Willerslev. For ligesom klimaændringer i urtiden kunne ændre dyre- og planteliv, så kan noget lignende ske med de nutidige forandringer. Hvilke, er det dog svært at svare på.

- Selvom vi kan sige noget om, hvordan temperaturen stiger, så er det svært at sige, hvilken effekt det har, siger Eske Willerslev, og du kan høre hele forklaringen af hans forskning i videoklippet øverst.

Undersøgelsen er baseret på 242 jordprøver fra den arktiske permafrost, som er blevet indsamlet af forskerholdet siden 2003.

Resultatet af det 11-årige forskningsprojekt vækker ikke bare opsigt i Danmark, men er også blevet trykt i det internationale tidsskrift Nature.