Nyheder

Janukovitj: Valg kan blive løsning

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, siger, at et valg kan blive udskrevet, hvis der ikke kan findes en anden vej ud af krisen. Det siger Jurij Mirosjnitsjenko, som er præsidentens personlige repræsentant i parlamentet.

Ifølge Mirosjnitsjenko ser Janukovitsj to forskellige muligheder for at få afsluttet den dybe nationale krise i landet, Det gjorde præsidenten rede for, da han i sidste uge mødte parlamentarikere fra sit parti, Regionspartiet.

- Den ene mulighed er en afslutning af protestaktioner og besættelser af offentlige bygninger, mens den anden er udskrivning af valg, siger Mirosjnitsjenko, som tilføjer, at en amnesti til demonstranter ikke er tilstrækkeligt.

Ukraines opposition har hele tiden krævet udskrivning af et valg, før de vil afslutte demonstrationerne og besættelserne af em række offentlige bygninger i Kijevs centrum og andre steder.-

I forrige uge vedtog parlamentet, at omkring 300 fængslede aktivister fra oppositionen skulle sættes fri, men kun hvis demonstranten forlader de besatte bygninger.

Det har ikke gjort indtryk på oppositionen, som kræver et amnesti uden betingelser samtidig med præsidentens tilbagetræden og udskrivning af valg.

Janukovitj, der mandag var tilbage på arbejde efter fire dages sygemelding, kalder demonstranterne og masseprotesterne for "ekstremisme."

Ukraines befolkning er delt i spørgsmålet om, hvorvidt landet skal opretholde et tæt forhold til Rusland, eller om det skal søge tætter og tættere forbindelser til EU.

Meningsmålinger i Kijev har vist, at et flertal i befolkningen ønsker udskrivelse af valg.