En spøgelsesbilist kører den gale vej hver tredje dag

Hver tredje dag er der risiko for at blive mødt af to forlygter, der kommer kørende i den forkerte retning.

Sidste år var der nemlig 131 registrerede spøgelsesbilister. Det viser en opgørelse fra Vejdirektoratet.

For et år siden var tallet 166, og faldet glæder direktør i Vejdirektoratet, Niels Christian Skov Nielsen.

- Antallet af spøgelsesbilister er faldet rimelig markant, og vi må jo bare håbe, udviklingen fortsætter, siger han.

- Det er jo enormt utrygt, at man kan møde en bilist på motorvejen, der kører i modsat retning. Og så forvolder spøgelsesbilister også ulykker, det er ikke så ofte, men når det sker, kan det være slemt, siger han.

Antallet af registrerede spøgelsesbilister er det laveste siden 2006. De sidste år har tallet dog også ligget rekord højt. I 2001 blev kun 37 tilfælde registreret.

Vejdirektoratet har i en årrække arbejdet på at gøre det mere tydeligt, hvilken afkørsel man ikke skal vælge, når man skal ind på motorvejen.

Det er blandt andet sket med lys, der skinner på en, når man kører forkert, og såkaldt 3D-afmærkning som rejser sig, hvis man kører ned ad den forkerte rampe.

- Det har selvfølgelig haft en virkning, men vi kan ikke sige, at det lige præcis er det, der er årsag til faldet, siger Niels Christian Skov Nielsen.

DTU Transport undersøgte i 2011 100 episoder med spøgelsesbilister.

Over halvdelen af spøgelsesbilisterne var i en tilstand, der sandsynligvis har påvirket deres kørsel. Hver tredje kørte spritkørsel, ofte med en høj promille, og flere var psykisk syge, demente, fysisk syge eller påvirket af medicin eller narko.

Tæt på hver anden spøgelseskørsel endte i en ulykke. De 100 episoder førte til 47 tilskadekommende og 11 dræbte.