Nyheder

Fup-opkald: Her er svindlernes nye metoder

Siden nytår er mængden af fup-opkald til danskere steget markant - og svindlerne er blevet mere sofistikerede. 

Tidligere på ugen har vi på tv2.dk skrevet om massevis af danskere, der oplever fupopkald fra falske it-medarbejdere fra ”Microsoft”. Her er det eksempelvis Mette Holm, der onsdag blev ringet op af en fup-supporter, der har oplevet svindlernes snedige opkald. Hør deres samtale i klippet øverst i artiklen her.

Men truslen er nu taget alvorligt til i styrke, idet man oplever flere opkald, og svindlerne nu ikke kun nøjes med at skræmme personer med Windows-computere. Det fortæller It-sikkerhedsekspert hos den danske virksomhed CSIS, Peter Kruse.

- Nu er det ikke kun Microsoft Windows-brugere de vil ramme, men stort set alle, som har elektronisk udstyr, siger han. 

- Svindlerne har udvidet deres interesseområde. For de er sikkert blevet trætte af at høre, at folk svarer: ”Jeg har en Mac computer”. Derfor har de valgt at udvide, så nu siger de, at de kan supportere Mac, smartphones, tablets, routere og alt muligt andet, som de kan få fingrene i. Så de siger stadigvæk, at de er fra Microsoft, men når de hører, at brugeren eksempelvis har Mac, så siger de: ”Ja, undskyld nu kan jeg se, at du har en Mac”, fortæller Peter Kruse.

Skræmmer sig til kunder

Modtager du et fup-opkald, skal du især lægge mærke til, om personen i den anden ende af røret taler med indisk accent - hvilket kan være tegn på, at der er tale om svindelopkald. Samtidig skal du passe på, hvis "sælgeren" prøver at gøre dig nervøs og skræmt.

- Det har altid været deres taktik at blænde folk med et skræmme-scenarie, hvor de får folk til at føle, at de er helt på herrens mark, hvis ikke de køber sikkerhedsproduktet, siger Peter Kruse og uddyber:

- De siger, at der er virus, eller at det elektroniske udstyr kører langsomt, at deres kontaktoplysninger lækkes til nettet. De siger ting som: ”Ved du godt, at folk kan lytte med på dine telefonopkald?” og ”Alle kan se din adresse, og hvem du kommunikerer med”.

Peter Kruse fortæller, at det svindlerne siger, er komplet vrøvl – men det kan være svært at gennemskue for de, der ringes op. 

Scorer penge på fup-produkter

Der er uden tvivl økonomiske interesser bag svindlen, der er kendt i flere europæiske lande. Telefonsælgerne får folk til at købe yderst tvivlsomme sikkerhedsprogrammer, som de så tjener penge på.

- De tvivlsomme sikkerhedsprodukter har til formål at simulere, at man eksempelvis har virus på sit elektroniske udstyr, siger Peter Kruse, der fortæller, at man hos CSIS har kendskab til mindst 10 callcentre, der ringer rundt.

Det er samtidig bemærkelsesværdigt, at antallet af opkald er eskaleret efter årsskiftet.

- Det jeg får at vide af mine kolleger i branchen er, at det virkelig er taget til i styrke med disse opkald, siden 2014 gik i gang. Problemet er tydeligvis blevet større, siger Peter Kruse. 

Læs også: Politiet advarer: ''Microsoft''-svindlere på spil igen