Nyheder

58 millioner mangler: Hvor er byttet fra Danmarks største kup

Mindst 58 millioner kroner er stadig sporløst forsvundet, efter at røvere natten til den 10. august 2008 kørte en 22 ton tung gummiged ind i muren til Dansk Værdihåndtering i Brøndby.

Pengesedler i fine bundter, som i dag ikke vil udløse nogen form for alarm, hvad enten de bliver brugt til indkøb af en luksusbil, nye sokker eller vekslet til jetoner på et kasino.

- Der er ikke tale om nummererede sedler. Der er ingen, der ved noget som helst om, hvad det er for numre. Vi er rigtig gode til at følge bevægelser på konti og pengestrømme - men hvis man tager kontante penge og slipper af sted med det, så kan det være et stort problem at følge dem, siger politiinspektør fra Københavns Vestegns Politi, Bent Isager-Nielsen, til tv2.dk.

Hårde straffe til alle

Men slippe af sted med det - det gjorde omkring en fjerdedel af de måske 20 røvere, der deltog i Danmarkshistoriens største kup. Resten blev tilsammen idømt mere end 100 års fængsel - de fleste afsoner stadig.

Firmaet Dansk Værdihåndtering var blevet advaret om, at noget kunne ske – men her mente man, at sikkerheden var helt i orden. Alligevel havde politiet sat overvågningskameraer op, så man kunne følge med i tilfælde af en alarm, og derfor kunne vagtchefen på politigården i Albertslund se med, da den gule kæmpemaskine bragede gennem muren til pengecentralen.

Han kunne også se med, da mindst fem hætteklædte røvere bevæbnet med AK-47 maskingeværer begyndte at fylde en lang række ishockeytasker med umærkede pengesedler – men selvom politiets vagtchef beordrede de tilgængelige patruljevogne ud mod værdihåndteringens adresse, kunne de hverken bremse røveriet eller fange gerningsmændene, da de efterfølgende stak af.

Brændende biler og punkterede dæk

Rundt om bygningen i Brøndby havde røvernes medsammensvorne nemlig blokeret alle større veje med 11 brændende lastbiler og massevis af partisansøm – og den ene vagtmand fra G4S, der nåede frem til gerningsstedet, kørte fornuftigt nok væk igen, da en kortplysset røver roligt pegede på ham med en pistol.

Efter et årelangt efterforskningsarbejde er 15 mand dømt i sagen – de formodede bagmænd afsoner hver 10 år bag tremmer – men trods det vurderer politiet, at yderligere fem røvere aldrig er stillet til regnskab for deres del af kuppet.

Ligesom Danmarkshistoriens største røveri ifølge flere af de involvere ikke drejede sig om de 58 millioner kroner plus fire, der er fundet under nogle terrassesten i Odense – nej, kuppet gav et udbytte på mindst 70 millioner kroner, hævder flere af gerningsmændene.

- Vi har fundet fire millioner, og vi er bekendt med, at der mangler 58. Men at der skulle være tale om et røveri til 62 millioner kroner, det vil jeg ikke kommentere, siger tidligere leder af Rejseholdet, politiinspektør Bent-Isager Nielsen fra Københavns Vestegns Politi, til tv2.dk.

Har ikke givet op

Selvom politiinspektøren ikke vil ind på, om Dansk Værdihåndtering mistede 62 eller 70 millioner kroner den morgen i august – så vil han godt indrømme, at efterforskerne har haft uhyre svært ved at finde frem til de pengesedler, der nu engang blev taget.

Og det betyder i realiteten, at røverne roligt kan bruge løs af pengene – hvis altså ikke der er nogen, der undrer sig over, at de har de mange penge mellem hænderne.

- Har vi nogen idéer om, hvor de er? Ja. Er vi opmærksomme? Ja. Gør vi os nogen overvejelser om, hvad vi kan gøre for at finde pengene? Ja, det gør vi, siger Bent-Isager Nielsen.

Alle dømte er røvere

På grund af efterforskningen vil han ikke give så meget som en lille indikation af, i hvilken retning, politiet arbejder videre – om end det er nærliggende at antage, at røverne vil blive overvåget, efterhånden som de bliver lukket ud af fængslet..

I stedet fremhæver han, at de dømte røvere alle fik lange fængselsstraffe – ligesom det var en af de allerførste store sager, hvor alle fik skærpet straf for medvirken – uanset deres rolle i røveriet.

- Her har retten lagt fast, at alle, der har været med til røveriet, har gjort det i forening. Det er et godt signal, at hvis man medvirker til grov, organiseret kriminalitet, så bliver man straffet for det. Også selvom man måske kun har spredt søm ud eller sat ild til en lastbil, siger Bent Isager-Nielsen.

Følg politiets kamp for at opklare Danmarkshistoriens største kup - og se overvågningsbilleder fra røveriet - i 'Gerningsstedet' på TV 2 klokken 20.35.

Du kan også se hele programmet TV 2 Play ved at klikke her. Tilgår du denne artikel fra en smartphone eller tablet, skal du åbne vores TV 2 Play-app for at se det. Hvis du ikke har den, kan den hentes gratis i App Store (iPhone/iPad/IPodTouch), Google Play (Android 4.x) eller Marketplace (Windows Phone/Windows 8).

Gerningsstedet

Dansk Værdihåndtering

Natten til 10. august 2008 slap op mod 20 røvere af sted med 62 millioner kroner. fra en værdicentral i Brøndby.

Røveriet af Dansk Værdihåndtering var planlagt gennem flere måneder og udført med svær bevæbning og militærisk præcision.

Røverne havde spredt partisansøm på vejene omkring gerningsstedet og placeret elleve brændende lastbiler, der blokerede politiets fremkørsel.

I begyndelsen var politiet på bar bund, men så kom der et afgørende tip, der gjorde politiet i stand til at trevle næsten hele netværket af røvere op.

I dokumentarserien 'Gerningsstedet har TV 2 rekonstrueret opklaringen af Danmarkshistoriens største kup. Se med på TV 2 klokken 20.35.