Nyheder

Snowden: At vende hjem ville være det bedste for USA

En uge efter præsident Obamas tale om amerikansk overvågning fortæller Whistlebloweren Edward Snowden, at han håber inderligt for en reform for den amerikanske efterretningstjeneste. Det skete i en sjælden chat med Edward Snowden, der stadig befinder sig i Rusland.

Samtidig fortæller Edward Snowden, at han under de nuværende love ikke vil kunne vende tilbage til USA.

- At vende tilbage til USA vil være den bedste løsning for regeringen, for offentligheden og for mig selv, men det er desværre ikke muligt under de nuværende love omkring Whistleblower-beskyttelse, siger Edward Snowden.

Han er blevet sigtet for lovbrud på en lov, der er over 100 år gammel og slet ikke skrevet til brug mod netop whistleblowers, mener han selv og tilføjer, at han ikke vil kunne få en fair retssag i hjemlandet.

”Ikke al spionage er skidt”

I samme chat, hvor folk have stillet spørgsmål igennem Twitter, fortalte Snowden også om sin holdning til spionage som helhed.

- Ikke al spionage er skidt. Men problemet ligger i den teknologi, der uden at tage hensyn overvåger milliarder af uskyldige borgeres kommunikation hver eneste dag. Det sker ikke fordi det er nødvendigt, men fordi det er billigt og nemt med den nuværende teknologi, forklarede Snowden.

Han mener, at folk burde kunne tale i telefon, skrive en sms eller mail eller købe online uden at de skal tænke på, om det ser godt ud hos efterretningstjenesternes papirer.

- Hvis vi er så sofistikerede, at vi kan bryde ind i hvilket som helst elektronik i verden – selv Angela Merkels, hvis man skal tro på de rapporter – så er der ingen undskyldning for, at overvåge samtlige borgere og bedstemødre i Missouri, siger Snowden.

Du kan se hele chatten med Edward Snowden (engelsk) her.