Nyheder

Uffe Dreesen: Det slås de om i Ukraine

Uffe Dreesen rapporterer fra den uroplagede hovedstad. TV 2

TV 2 | NYHEDERNEs korrespondent Uffe Dreesen giver her et overblik over den fastlåste situation i Ukraine, hvor krisen lige nu ser ud til at eskalere dag for dag.

Hvem er det der protesterer?

- Det er ukrainere, fortrinsvis fra Kiev og den vestlige del af Ukraine, som er utilfredse med, at præsident Janukovits har besluttet sig for at vende EU ryggen og sige nej til en associeringsaftale med EU. I stedet har han accepteret tættere forbindelser med Rusland og som tak herfor fået rabat på naturgassen og løfter om russiske lån.

Hvem er de politiske hovedpersoner?

- Demonstrationerne og protestlejrene er opstået uden for de sædvanlige politiske partier, og den dag i dag kan man ikke sige, at der er nogen klar leder. ”Euro-Maidan”-bevægelsen er i høj grad opstået spontant og vokset fra græsrodsniveau. Men den politiske opposition har forsøgt at stille sig i spidsen for protesterne. Det gælder boksermesteren Vitali Klitjsko og hans Udar parti, nationalistlederen Oleh Tjahnibok og hans Svoboda-bevægelse og så Arsenij Jatsenjuk fra Julia Timosjenkos parti, Fædrelandskoalitioinen. De er uenige om meget, f.eks. om de skal opstilles en fælles præsidentkandidat, når der skal være valg næste år. Demonstranterne lytter til dem men betragter dem ikke som deres ledere.

Hvad satte bølgen af protester i gang?

- Den seneste bølge af voldsomme sammenstød kommer efter at parlamentet i weekenden vedtog nye skrappe regler, der begrænser retten til at demonstrere og gir myndighederne og politiet vide beføjelser. Euro-Maidan bevægelsen som sådan begyndte tilbage i slutningen af november, da det stod klart, at præsident Janukovits ville sige nej til et tættere samarbejde med EU.

Hvilken rolle spiller den tidligere premierminister Julia Timosjenko?

- Den nok mest kendte oppositionsleder er et symbol på modstanden men da hun sidder fængslet for korruption er hendes aktive rolle meget begrænset. Hendes datter har flere gange viderebragt budskaber til demonstranterne, men i det daglige er det hendes afløser Arsenij Jatsenjuk, der leder hendes bevægelse.

Hvilken rolle spiller Rusland i konflikten?

- Rusland spiller en vigtig rolle både bag og foran kulissen. Præsident Putin greb chancen, da Janukovits vaklede og fik med en blanding af løfter og trusler den ukrainske præsident til at vælge side. Mange russere har svært ved at acceptere, at Ukraine vender sig bort fra Rusland, og internt i Ukraine har den østlige del både sproglige og kulturelt tætte forbindelser til Rusland. I dag støtter den russiske regering åbent den hårde kurs over for demonstranterne og beskylder Vesten for utidig indblanding.