Tantholdt i Bangkok: Er det farligt at rejse til Thailand?

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt befinder sig netop nu i Bangkok, hvor demonstranter har lammet Thailands hovedstad. Vi har stillet fem spørgsmål til Rasmus Tantholdt om situationen.

Hvad er det, demonstranterne vil opnå?

De vil først og fremmest have den siddende premierminister Yingluck Shinawatra til at aflyse valget den 2. februar, som de ved, de vil tabe. Derudover vil de have opløst regeringen og komme af med premierministeren. Og så vil de have nedsat et 'Folkets Råd', som skal bestå af mennesker fra alle sociale lag. 'Folkets Råd' skal så udforme en ny forfatning og derefter skal der udskrives valg. Oppositionen har dog ikke præcist sagt, hvem der skal sidde i 'Folkets Råd'.

Hvorfor vil demonstranterne af med den siddende regering?

De seneste protester blev udløst af, at regeringen ville give amnesti til personer, som havde begået politisk kriminalitet mellem 2006-2010.

Amnestien gjaldt både premierministerens bror Thaksin Shinawatra, som er anklaget for korrution, men også personer fra oppositionen, som man mener står bag en række mord begået i 2010. Demonstranterne mener også, at den siddende regering er korrupt, og i virkeligheden bliver ledet af den afsatte Thaksin Sinawatra, som bor i eksil.

Hvem består opositionen af?

Den består mestendels af middelklassen og eliten i de store byer. Regeringen bliver derimod støttet af den fattige del af befolkningen.

Er det farligt at tage til Thailand?

Nej, det er det ikke. Man kan sagtens være tilskuer til demonstrationerne, men det gælder om at komme væk, hvis politiet og demonstranterne ryger i totterne på hinanden. Men i øvrigt hersker der totalt fred og idyl på de sydlige ferieøer, rapporterer flere af mine venner.

Hvad forventer man der kommer til at ske i den nærmeste fremtid?

Demonstranterne har varslet, at de vil blokere Bangkok indtil deres krav er blevet opfyldt. Så der kan i virkeligheden gå lang tid. Premierminister Yingluck Sinawatra har for kort tid siden indkaldt valgkommissionen og oppositionspartier til et møde på onsdag om det kommende valg den 2. februar. Men det møde har oppositionens leder, Suthrep Thaugsuban, netop afvist.

I videoen øverst i artiklen kan du se Rasmus Tantholdts reportage fra urolighederne i Bangkok.