Nyheder

Ekspert: Derfor er Indien plaget af voldtægter

Nytårsaften døde en 16-årig pige på hospitalet i Kolkata, Indien, efter hun blev overfaldet 26. oktober og gruppevoldtaget.

Historierne om gruppevoldtægter bliver ved at strømme ud af Indien, på trods af, at der det seneste år er kommet national og international fokus på problemet.

Skal man problemet til livs, skal man ændre et helt lands kvindesyn, lyder det fra Vibeke Manniche, der er læge og forfatter og debattør. Hun har de sidste mange år rejst i Indien, hvor hun blandt andet har diskuteret kvindesynet med fremtrædende indere.

- Der er desværre stadig en primitiv tankegang mange steder i Indien. Man har også højtudviklede dele, folk der er veluddannede i demokrati og en stor kulturarv, men især på landet eksisterer der en primitiv kultur, der går på at få stillet drifterne nu og her, siger hun til tv2.dk. Hun er i øjeblikket aktuel med romanen Hjerteløs, der omhandler kvindesynet i Indien.

Ifølge hende er Inderne opdraget med manden som familiens absolutte overhoved, der altid oplever særbehandling, og det smitter altså af på kvindesynet.

Voldtægt er tabu

Spørger man Vibeke Manniche, er der også store problemer i den efterfølgende behandling af voldtægtsofre.

- Hvis en kvinde bliver voldtaget, er hun ikke længere ren og jomfruelig. Det er forældrenes job at holde kvinden indenfor, og hvis hun var ude, var hun måske en ”tøjte”, og så er der skyld og skam rettet mod familien og pigen, og det bliver svært at afsætte hende til en mand, siger hun.

Den forklaring støttes op af historier fra flere kvinder, der oplever at blive udstødt, når de fortæller historien om voldtægt til deres familie. Der har også været historier om ofre, der bliver gift med deres voldtægtsmænd for at undgå skam.

Ofre hånes af politiet

Ifølge Vibeke Manniche skal en stor del af årsagen til voldtægtskulturen også findes hos politiet. Mange kvinder oplever nemlig at blive afvist og hånet, når de henvender sig til politiet.

- Rigtig mange kvinder bliver udsat for vold og seksuelle krænkelser. Det er meget almindeligt, at de bliver slået i ægteskabet, og hvis de går til politiet, bliver de blot hånet, siger hun, men forklarer, at man dog er bevidste om problemerne hos politiet.

- I Punjab forsøger man uddanne flere kvindelige politibetjente, der kan håndtere voldtægtssager. Den største barriere er kvindesynet, og der har mændene jo nok lidt sværere ved at sætte sig ind i, hvor udsatte de er.

Kampen for at komme de triste voldtægtstal til livs er hård, men spørger man Vibeke Manniche arbejder man på at komme problemerne til livs – især af hensyn til turisterne.

- Inderne er pinligt bevidste om, hvordan det her påvirker turismen. Jeg kender mange, der er begejstrede for Indien som turistland, men som vælger det fra, fordi ”man læser jo så meget”. Derfor har man rent praktisk god grund til at komme problemet til livs, siger hun og understreger, at der skal internationalt pres på, for at problemet bliver løst.