Nyheder

Vikingeskibsmuseet overlevede Bodil

Vikingeskibsmuseet i Roskilde var fredag i en uheldig situation. Museet lå nemlig yderst udsat, da stormen Bodil fik de danske bredder til at gå over.

Nu hvor stormen er forbi, og vandstanden er begyndt at falde, er det tid til at gøre status.

- Der er heldigvis ikke kommet noget vand ind til vikingeskibene. Nogle af ruderne er sprækkede, men afspærringerne holder, siger Rikke Johansen, der er Teamkoordinator for kommunikationsafdelingen ved Vikingeskibsmuseet.

Barrikaderne, der skulle holde vandet ude, blev sat op med hjælp fra Beredskabsstyrelsen, og da oversvømmelsen blev varslet i god tid, havde de mulighed for at gennemtænke hele konstruktionen og rigge det hele til, inden vandstanden begyndte at stige.

- Vikingeskibene blev dækket til af Nationalmuseets konservatorer, der kom ud omkring klokken 12. Her var vandstanden også på sit højeste. Efterfølgende faldt vandstanden, men det skete meget langsomt, så der var højt pres på ruderne helt frem til klokken 4, siger Rikke Johansen.

Selvom der ikke er sket skader på museets udstillinger, er der dog vandskader på selve bygningerne.

- Der er vand inde i vores bygninger på museumsøen. Vi har ikke set på skaderne endnu, men har brugt hele natten på at flytte følsomme maskiner og har haft pumpehold ude.

Det hårde arbejde fredag og natten igennem har været med til at sikre, at en væsentlig kulturarv ikke er gået tabt.Det er også grunden til, at medarbejderne på Vikingeskibsmuseet stadigvæk kan have et smil på læberne.

- Vi sidder lige nu og snakker og griner over oplevelserne vi har haft. Det havde vi nok ikke gjort, hvis det var gået ud over nogle af udstillingerne, siger Rikke Johansen.

Om kort tid skal udstillingerne pakke ud igen, men det vides endnu ikke om Vikingeskibsmuseet vil åbne i dag.

- Det er ikke ligefrem et særlig publikumsvenligt område, griner Rikke Johansen.