Engell: Her er valgets vindere og tabere

16x9
SF er den helt store taber, mens Enhedslisten og Dansk Folkepart står tilbage som vindere. Foto: Scanix/Polfoto

Det er især Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der kan gå fra kommunalvalget som sejrherrer. Det slår Hans Engell fast over for tv2.dk. - Både Dansk

Det er især Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der kan gå fra kommunalvalget som sejrherrer.

Det slår Hans Engell fast over for tv2.dk.

- Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten fik deres helt store kommunale gennembrud med dette valg. Det er især det, der står tilbage, forklarer Hans Engell og fortsætter:

- Hver især har de igennem længere tid haft stor indflydelse på Christiansborg, men med kommunalvalget brager de også ind i kommunalpolitik, hvor de ellers tidligere har været politiske dværge.

Derudover har Venstre og Lars Løkke Rasmussen god grund til at være glade dagen derpå.

- Ganske vist gik de kun lidt frem, men Venstre klarede sig bedre, end de havde frygtet. Alt balladen omkring Lars Løkke Rasmussens person har altså ikke stået i vejen for et flot resultat. Og det er faktisk lidt overraskende, siger Hans Engell til tv2.dk.

- Men derimod var valget skuffende for landets andet store parti, Socialdemokraterne. For sjette gang i træk tabte Helle Thorning-Schmidt et valg. Og for tredje gang havde Socialdemokraterne et dårligt kommunalvalg og tabte stemmer.

Og nedturen stopper ikke der for Helle Thorning-Schmidt, vurderer Hans Engell.

- Det er bemærkelsesværdigt, at de S-borgmestre, der rent faktisk klarede sig godt, er det nogle af dem, der har talt allermest imod Helle Thorning-Schmidts linje. Det gør helt sikkert ikke livet nemmere for hende fremadrettet.

Valgets helt store taber er og bliver dog SF, mener Hans Engell.

- SF oplevede den totale nedtur. Partiet klarede sig umådeligt dårligt, og det må man sige er et kæmpe nederlag for Annette Vilhelmsen. SF tabte mange stemmer i 2011, formandsvalget hjalp ikke, og nu har partiet fået endnu et kæmpe nederlag.