Nyheder

Yahya Hassan efter overfald: De er ligeglade med poesi

Den unge digter Yahya Hassan har oplevet en uhørt litterær succes, efter hans selvbetitlede digtsamling efter blot en måned i butikkerne har opnået rekordhøje salgstal og er trykt i 42.000 eksemplarer.

Desuden er den solgt til både Sverige og Norge, og en lang række andre lande er også interesserede.

Men succesen har en bagside.

Efter at Yahya Hassan valgte at stå frem med sine kontroversielle meninger om et samfund, hvor en hel generation af passive forældre har svigtet de unge, der i stedet har fået et ofte forkvaklet forhold til religion, rigtigt og forkert, har den unge digter modtaget så mange trusler, at han til sidst er kommet under PET's beskyttelse.

Og mandag aften klokken kulminerede truslerne, da den unge digter blev overfaldet på Hovedbanegården af en tilfældig forbipasserende, der siger, at han godt vidste, hvem han slog.

En 24-årig terrordømt mand, der ifølge politiets anklager sagde 'vantro' og 'dø' i forbindelse med, at han tildelte Yahya Hassan 5-8 slag i ansigtet og på kroppen.

- Det er jo aldrig nogensinde rart eller behageligt at blive overfaldet bagfra på gaden, men én på hovedet er én på hovedet. Om den kommer fra en terrorist eller om den kommer fra en psykisk syg eller den kommer fra en røver. Det er ikke noget, jeg får traumer over, siger Yahya Hassan til TV 2.

- Det er jo sådan, de reagerer. Jeg kommer med ord, og de kommer med vold. Det er som om, du prøver at få en håndboldspiller og en fodboldspiller til at spille efter de samme regler. Det kan du ikke, siger Yahya Hassan til TV 2.

Og han ved godt, at overfaldsmanden med stor sandsynlighed ikke har læst hans digte.

- De er ligeglade med poesi og litteratur. Det, de bekymrer sig om, er det, der bliver sagt om deres gud og deres hykleriske liv, siger Yahya Hassan, der ikke har tænkt sig at lade truslerne påvirke hans fremtid som digter.

- Det er jo sådan, det er. Det er præmissen, siger han.

Den 24-årige mand, der overfaldt Yahya Hassan, er sigtet for vold efter Straffelovens paragraf 244 - samt efter paragraf 81, der er en skærpende omstændighed og handler om politisk vold. Han blev tirsdag varetægtsfængslet i 13 dage - efter voldsparagraffen, ikke paragraffen om politisk vold.

Straframmen er op til tre års fængsel.

Yahya Hassn har netop modtaget debutantprisen på Bogmessen i København.

Se nyt interview med Yahya Hassan over denne artikel.